Iмпедансна спектроскопiя суперконденсатора на основi нанопористого активованого вуглецевого матерiалу - Бахматюк, Б. П.; Курепа, А. С.; Григорчак, I. I. (Видавництво Львівської політехніки, 2010)
У роботi, використовуючи iмпедансну спектроскопiю i комп’ютерне моделювання iмпедансних даних до еквiвалентних електричних схем межi роздiлу дослiдженого матерiалу з електролiтом, вивчено вплив хiмiчного складу електролiту на природу ємнiсних процесiв на поверхнi нанопористого вуглецевого матерiалу, отриманого з абрикосових кiсточок високотемпературною карбонiзацiєю i активацiєю у водянiй парi. На основi експериментально отриманих вольт-фарадних залежностей, визначено максимальнi ємнiснi показники суперконденсатора та механiзм його заряду. В работе, используя импедансную спектроскопию и компьютерное моделирование импедансных данных к эквивалентным электрическим схемам границы раздела исследуемого материала с электролитом, изучено влияние химического состава электролита на природу емкостных процессов на поверхности нанопористого углеродного материала, полученного из абрикосовых косточек высокотемпературной карбонизацией и активацией в водяном паре. На основе экспериментально полученных вольт-фарадных зависимостей, определены максимальные емкостные показатели суперконденсатора и механизм его заряда. In this paper it is studied the effect of the chemical composition of electrolyte on the capacitive nature of the processes on the surface of nanoporous carbon material derived from apricot pits by the high-temperature carbonization and activation in water vapor. The main methods of research were: impedance spectroscopy and computer simulation of impedance data to equivalent electrical circuits of interface between the material and the electrolyte. On the basis of experimentally obtained current-voltage relationships, determined the maximum capacity values of supercapacitors and mechanism of its charge.
Импедансная спектроскопия суперконденсатора на основе нанопористого активированного углеродного материала
Impedance spectroscopy of supercapacitors based on nanoporous activated carbon material
Keywords: iмпеданс; моделювання; нанопори; активоване вугiлля; електролiт; импеданс; моделирование; нанопоры; активированный углерод; электролит; impedance; simulation; nanoporous; activated carbon; electrolyte