Удосконалення конструкції щокової дробарки з простим рухом щоки - Гринчак, Іван Юрійович; Hrynchak, Ivan Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Робота містить пояснювальну записку та графічну частину. Пояснювальна записка складається зі вступу, технологічної, конструкторської частин, додатків з: економічною частиною, охороною праці та специфікаціями до графічної частини. В технологічній частині наведено класифікацію подрібнювальних машин, схеми дроблення та подрібнення, теоретичні основи процесу подрібнення, методи подрібнення, а також описано конструкцію і принцип дії щокової дробарки з простим рухом щоки. В конструкторській частині здійснено розрахунок основних параметрів щокової дробарки СМД-60А. Визначено кут захоплення, оптимальний хід рухомої щоки, частоту обертання ексцентрикового вала та продуктивність дробарки. Розраховано маховик, клинопасову передачу та підібрано підшипники. Проведено аналіз напружень осі рухомої щоки в середовищі Autodesk Inventor для трьох конструктивних варіантів: суцільної, пустотілої тонкостінної та товстостінної. Виконано порівняння за напруженнями, деформаціями та коефіцієнтом запасу міцності. Також розраховано економічний ефект від впровадження модернізованої дробарки у виробництво, розроблено заходи з охорони праці при роботі з щоковою дробаркою. В графічній частині проекту приведені: габаритне креслення, складальне креслення, креслення рухомої та нерухомої щоки та надано деталювання вузла ексцентрикового валу ( вал, маховик, шків, шатун). Ключеві слова: Щокова дробарка, вісь, вал, підшипники, маховик, клинопасова передача.

The work contains an explanatory note and a graphic part. The explanatory note consists of an introduction, technological, design parts, appendices with: economic part, labor protection and specifications for the graphic part. The technological part contains the classification of grinding machines, crushing and grinding schemes, theoretical foundations of the grinding process, grinding methods, and describes the design and principle of operation of a jaw crusher with simple jaw movement. In the design part, the main parameters of the SMD-60A jaw crusher were calculated. The gripping angle, the optimal stroke of the movable jaw, the eccentric shaft rotation frequency, and the crusher productivity were determined. The flywheel and V-belt transmission were designed and bearings were selected. The stresses of the axis of the movable jaw were analyzed in Autodesk Inventor for three design variants: solid, hollow thin-walled, and thick-walled. A comparison was made in terms of stresses, deformations, and safety factor. The economic effect of introducing the modernized crusher into production was also calculated, and occupational safety measures were developed for working with the jaw crusher. The graphic part of the project includes: a dimensional drawing, an assembly drawing, drawings of the movable and fixed jaw, and details of the eccentric shaft assembly (shaft, flywheel, pulley, connecting rod).
Improving the design of jaw crusher with simple jaw movement
Keywords: 6.133.00.00; Jaw crusher; axis; shaft; bearings; flywheel; V-belt transmission