Людиномірність постнекласичної науки: основні проблеми та суперечності - Мєлков, Юрій (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
У статті розглядається специфіка постнекласичного підходу в сучасній філософії природознавства, що полягає в необхідності приймати до уваги людську особистість як суб’єкта пізнання. Людиномірність постнекласичної науки вступає в суперечність з ідеалом наукової об’єктивності, pозв’язання якої вбачається на шляху діалектичного зняття класичної єдності та некласичної множинності. The author considers features of post-non-classical approach in contemporary philosophy of science, and the necessity to take into account the cognizing subject. Human dimension of post-non-classical science comes into contradiction with the ideal of scientific objectivity, its resolution being enabled by dialectical comprehension of classical unity and non-classical plurality.
The human measureness of postnonclassical science: the main problems and contradictions
Keywords: антифундаменталізм; постнекласична наука; людиномірність; міждисциплінарність; синергетика; antifoundationalizm; human measureness; postnonclassical science; interdisciplinarity; synergetics