Some characteristics of air distribution at application of linear crevice diffuser - Чемеринський, Ярослав; Возняк, Орест; Chemerynskyi, Yaroslav; Voznyak, Orest (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
Організація повітророзподілу є одним із ключових аспектів створення комфортного та здорового мікроклімату в приміщеннях. Від ефективності цього процесу залежить не лише температура й вологість, а й загальна якість повітря, що безпосередньо впливає на самопочуття людей. Для забезпечення оптимального розподілу повітря використовують різноманітні вентиляційні пристрої, зокрема решітки та дифузори, які відрізняються конструкцією й технічними характеристиками. Останнім часом значної популярності набули жалюзійні лінійні дифузори, що поєднують високу функціональність із сучасним дизайном. Ці пристрої відповідають актуальним архітектурним і дизайнерським тенденціям, де особлива увага приділяється естетиці, інтеграції в інтер’єр та дрібним деталям. Завдяки інноваційній конструкції з кількома паралельними повітро- випускними щілинами жалюзійні лінійні дифузори створюють унікальні повітряні потоки, які активно взаємодіють між собою, сприяючи турбулізації та забезпечуючи рівномірний розподіл повітря у приміщенні. Такий підхід не лише підвищує ефективність вентиляційних систем, а й створює комфортні умови для перебування, мінімізуючи протяги та температурні перепади.

The organization of air distribution is one of the key aspects of creating a comfortable and healthy indoor climate. The effectiveness of this process affects not only temperature and humidity, but also overall air quality, which directly impacts people’s well-being. To ensure optimal air distribution, a variety of ventilation devices are used, including grilles and diffusers, which differ in design and technical characteristics. Recently, louvered linear diffusers have gained considerable popularity, combining high functionality with modern design. These devices are in line with current architectural and design trends, where special attention is paid to aesthetics, integration into the interior and small details. With an innovative design with multiple parallel air outlets, louvered linear diffusers create unique airflows that actively interact with each other, contributing to turbulence and ensuring even air distribution in the room. This approach not only increases the efficiency of ventilation systems, but also creates comfortable conditions for staying, minimizing drafts and temperature fluctuations.
Деякі характеристики повітророзподілу при застосуванні лінійного щілинного дифузора
Keywords: лінійний дифузор; подача повітря; плоский струмінь; мікроклімат; турбулізація повітряного потоку; тепловий комфорт; linear diffuser; air distribution; flat jet; microclimate; air flow turbulence; thermal comfort