Фізична природа та математичний опис орієнтованих мікронапружень - Голиборода, І. М. (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2005)
Досліджено фізичну природу та мікроструктурні властивості залишкових мікронапружень у однофазних полікристалічних матеріалах, та у матеріалах з мартенситними перетвореннями. Запропоновано классифікацію мікронапружень, які виникають у матеріаліх з пам’яттю форми, та їх математичний опис в межах феноменологічної моделі.

The physical nature and microstructural properties of residual stresses in usual policristalline materials and shape memory materials are discussed in details. The classification of residual stresses in shape memory materials and their mathematical representation in terms of the phenomenological model are given.
Keywords: 539.373