Оптимізація мікроструктури для підвищення опору контактному руйнуванню покращаних сталей - Кузін, О. А.; Беспалов, С. А. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2000)
Показано зниження інтенсивності зношування сталей 40Х і 40ХН при зменшенні розмірів субзерен, густини зернограничних карбідів після гартування від високих температур. Розвиток різнозернистості, збільшення розмірів субзерен та виділення на границях карбідів після гартування і високого відпуску, а також окрихчуючої обробки сприяє зниженню зносостійкості покращуваних сталей. Decrease of wear severity of 40X and 40XH steels with decrease of subgrains size, density of grain-boundary carbides after hardening from high temperatures are showed. Development of variation in grain size, increase of subgrain size and precipitate carbides on boundary after hardening and high-temperature tempering and embrittlement is the cause of decrease of wear resistance of improvable steels.