Моделювання хвилеутворення дорожнього полотна на ділянках інтенсивного гальмування автомобільних потоків - Андрусик, Я. Ф.; Бігун, Г. Г.; Ляшенко, В. П. (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2002)
Для оцінки стійкості дорожнього одягу проти пластичного течіння використано методи і визначальні співвідношення математичної теорії пластичності. У результаті запропоновано модель силової взаємодії колеса з дорожньою поверхнею, що дозволяє оцінити несучу здатність покриття проти хвилеутворення.