Порівняння методів створення державної геодезичної мережі - Костецька, Я.; Петров, С.; Фролов, О. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2009)
На конкретній мережі виконано порівняння трьох методів створення державних мереж, побудованих з трикутників: два наземні – тріангуляція і трилатерація, та супутниковий. Порівнювалась точність положення пунктів, працевитрати та кошторисна вартість. Супутниковий метод забезпечує найкращі показники. За точністю пунктів на другому місці є метод трилатерації. Точність положення деяких пунктів у мережі тріангуляції не задовольняє вимог [5]. Найгіршими є економічні показники методу трилатерації. На конкретной геодезической сети выполнено сравнение трёх методов создания государственных сетей, состоящих из треугольников: два наземных метода – триангуляция и трилатерация, и спутниковый метод. Сравнивалась точность положения пунктов, трудозатраты и сметная стоимость. Спутниковый метод имеет наилучшие показатели. За точностью пунктов на втором месте метод трилатерации. Точность положения некоторых пунктов в сети триангуляции ниже требований [5]. Самые плохие экономические показатели метода трилатерации. On a concrete geodetic network comparison on a concrete network of three methods of consciousness of the state networks is executed: two ground methods – a triangulation and trilateration and a satellite method. Accuracy of position of points, expenditures of labour and budget cost was compared. The satellite method has the best parameters. Behind accuracy of points on the second place a method trilateration. Accuracy of position of some points in a network of a triangulation is lower than requirements. The most bad economic parameters of a method trilateration.
Сравнение методов создания государственной геодезической сети
Comparison of methods of creation of the state geodetic network
Keywords: державна мережа; врівноваження