Інформаційна система відслідковування та розпізнавання людей - Огонюк, Назар Вікторович; Ohoniuk, Nazar Viktorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Штучний інтелект — галузь наукового знання, яка об’єднує велике число напрямів, принципів, займається дослідженням і закономірностей розумової діяльності, і моделюванням завдань, які традиційно відносять до інтелектуальних [1]. Однією із галузей ШІ є комп'ютерний зір. Застосування комп’ютерного зору включає класифікацію зображень, візуальне виявлення та машинне бачення [2]. Ця технологія широко впроваджується на підприємствах з метою підвищення рівня безпеки та ефективності роботи працівників. Найпростішим прикладом є робота охоронця в магазині, виконання обов’язків якого можна суттєво спростити завдяки інтеграції подібних технологій. В українських реаліях використання подібного програмного забезпечення є особливо актуальним, оскільки підвищена загроза тероризму та диверсій потребує для їх попередження використання значних ресурсів спеціальних служб та державних організацій, які можна було б використати в інших напрямках для забезпечення незалежності країни. Інтеграція систем розпізнавання на підприємствах, що вже мають у своєму розпорядженні засоби для відеоспостереження допоможе закрити як потреби приватних підприємств, так і країни, влада якої за потреби зможе використовувати їх у цілях забезпечення безпеки громадян. Із використанням перелічених вище концепцій було розроблено ПЗ та складено інструкцію користувача, що дозволяє ознайомитись із технічними вимогами та методами використання інформаційної системи. Проведено аналіз контрольного прикладу, який продемонстрував позитивні результати. Об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження є процес відслідковування та розпізнавання людей. Предмет дослідження. Предметом дослідження є засоби і методи, які використовуються для створення інформаційної системи відслідковування та розпізнавання людей. Мета дослідження. Метою виконання роботи є розробка інформаційної системи відслідковування та розпізнавання людей. Результати дослідження. Результатом роботи є інформаційна система, яка надає можливість виконувати задачі розпізнавання та відстеження людей.

Artificial intelligence is a field of scientific knowledge that encompasses a large number of directions and principles. It is concerned with the study and patterns of cognitive activity and the modeling of tasks traditionally associated with intelligence. One of the branches of AI is computer vision. The application of computer vision includes image classification, visual detection, and machine vision. This technology is widely implemented in enterprises to enhance the safety and efficiency of employee operations. A simple example is the work of a security guard in a store, whose duties can be significantly simplified thanks to the integration of such technologies. In the Ukrainian context, the use of such software is particularly relevant as the heightened threat of terrorism and sabotage requires significant resources from special services and state organizations, which could otherwise be used in other directions to ensure the country's independence. The integration of recognition systems in enterprises that already have video surveillance means can meet both the needs of private enterprises and the country, whose authorities can use them for ensuring citizen safety when necessary. Using the concepts listed above, software was developed and a user manual was compiled, allowing users to familiarize themselves with the technical requirements and methods of using the information system. An analysis of a control example was conducted, demonstrating positive results. Research Object. The object of the study is the process of tracking and recognizing people. Subject of the Study. The subject of the study encompasses the tools and methods used to create an information system for tracking and recognizing people. Research Objective. The objective of this work is to develop an information system for tracking and recognizing people. Research Results. The result of this work is an information system that enables the tasks of recognizing and tracking people to be performed.
Information system for tracking and recognizing people
Keywords: 6.126.00.01; розпізнавання; штучний інтелект; інформаційна система; безпека; машинне бачення. Перелік використаних джерел: 1. Кисельов В. Б.; Вчені записки Таврійського Національного Університету імені В.І. Вернадського. Видавничий дім «Гельветика». 2019. 238 с. 2. Чубукова О. Ю.; Штучний інтелект. КНУТД. 2013. 43 с; recognition; artificial intelligence; information system; security; machine vision