European Union Green Energy: Risks and Opportunities for Ukraine - Турчин, Ярина; Івасечко, Ольга; Забавська, Христина; Цебенко, Олег; Каша, Лідія; Turchyn, Yaryna; Ivasechko, Olha; Zabavska, Khrystyna; Tsebenko, Oleh; Kasha, Lidiia (Lviv Politechnic Publishing House, 2022)
Проаналізовано стан та мотиви розвитку зеленої енергетики Європейського Союзу. З’ясовано рівень та темпи вдосконалення сфери відновлювальної енергетики в Україні. Описано критичні наслідки російської агресії для українського енергетичного сектору. Визначено перспективи та ризики для України, сформовані європейськи ми трендами та проблемами в сфері енергетики. Розглянуто роль залучення України до Європейського зеленого курсу, програм “Горизонт 2020”, “EU4Energy” та “INOGATE”. Наголошено на негативному впливі енергетичної залежності Європи від Москви та окреслено шлях подолання такого виклику. Виокремлено основні компоненти плану REPowerEU та Стратегії зовнішньої енергетичної взаємодії ЄС 2022 року, де зазначено, що короткостроковою ціллю Організації є нівелювання впливу В. Путіна, яким він користується завдяки наявності значних енергетичних ресурсів. Проаналізовано прогнозовані зміни в енергетичному ландшафті, зумовлені переходом ЄС та України на відновлювальні джерела енергії. Зроблено висновок про неоднозначність впливу процесів зеленої енергетики та “зеленої” політики ЄС для України, яку потрібно регулювати спільно з Європейським Союзом.

The article analyzes the state and motives for the development of green energy in the European Union. The level and pace of improvement in the field of renewable energy in Ukraine has been found out. The critical consequences of Russian aggression for the Ukrainian energy sector have been described. Prospects and risks for Ukraine, shaped by European trends and problems in the field of energy, have been identified. The role of Ukraine’s involvement in the European Green Deal, Horizon 2020, EU4Energy and INOGATE programs has been considered. The negative impact of Europe’s energy dependence on the Russian Federation has been emphasized and the way to overcome such a challenge has been outlined. The main components of the REPowerEU plan and the 2022 EU Strategy for an EU external energy engagement, where it is stated that the EU’s short-term goal is to neutralize Putin’s influence, which he uses due to the presence of significant energy resources, have been highlighted. The predicted changes in the energy landscape caused by the transition of the EU and Ukraine to renewable energy sources have been analyzed. A conclusion about the ambiguity of the impact of green energy processes and EU “green” policy for Ukraine, which needs to be regulated together with the European Union, has been made.
Зелена енергетика Європейського Союзу: ризики та можливості для України
Keywords: Європейський Союз; зелена енергетика; Європейський зелений курс; відновлювальні джерела енергії; European Union; green energy; European Green Deal; renewable energy sources; 327; 620.92