Дослідження захисних властивостей інгібованих покриттів на алюмінієвому сплаві - Гуменецький, Т. В.; Зiнь, Я.; Соколовський, О. Р. (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
Методом електрохімічної імпедансної спектроскопії досліджено захисні властивості інгібованих епоксидних покриттів з наскрізними дефектами на алюмінієвому сплаві в середовищі слабкокислого дощового розчину. Встановлено, що опір переносу заряду є найвищим для зразка сплаву з епоксидним покриттям, яке включає композицію модифікованого фосфатного та кальцієвмісного нетоксичних пігментів. Запропонована інгібувальна композиція може бути перспективною заміною стронцію хромату в антикорозійних ґрунтувальних покриттях на алюмінієвих сплавах. Electrochemical impedance spectroscopy was used to study protective properties of inhibited epoxy coatings with through defects on an aluminum alloy in acid rain solution. It was established that charge transfer resistance of the alloy is highest for the epoxy coating containing composition of modified zinc phosphate and calcium ion exchange pigment. Proposed inhibiting composition can be a perspective replacement of strontium chromate in anticorrosion primer coatings on aluminum alloys.
Keywords: епоксидна композиція; інгібоване покриття; інгібувальні пігменти; алюмінієвий сплав; локальна корозія; epoxy composition; inhibited coating; inhibiting pigment; aluminum alloy; local corrosion