Розробка складу присипки з тіосульфонатною складовою (ААТС) та вивчення її протимікробної дії - Фізер, Л. В.; Паращин, Ж. Д.; Комаровська-Порохнявець, О. З.; Лубенець, В. І.; Fizer, L. V.; Parashchyn, Zh. D.; Komarovska-Porokhnyavets, O. Z.; Lubenets, V. I. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Наведено результати досліджень із розроблення складу потенційного лікарського засобу із S-етиловим естером 4-ацетиламінобензентіосульфокислоти для нашкірного застосування у формі присипки. Склад присипки обґрунтовано на основі мікробіологічних досліджень введеної сполуки і лікарської форми на її основі. Встановлено раціональний вміст сполуки як біологічно активної речовини у складі присипки та підібрано оптимальний склад допоміжних компонентів. Отримані експериментальні дані мікробіологічних досліджень свідчать про наявність специфічної антибактеріальної та протигрибкової активності присипки.

The paper presents the results of research on the development of a potential drug that consists of Sethyl ester of 4-acetylaminobenzene sulfonic acid and excipients in the powder dosage form for topical use. The powder composition was substantiated on the basis of microbiological studies of the introduced compound and the dosage form based on it. The rational content of the compound as a biologically active substance in the powder was established. The optimal composition of excipients was selected. The obtained experimental data of microbiological studies indicate the presence of specific antibacterial and antifungal activity of the powder.
Development of the powder composition with thiosulfonate component and study of its antimicrobial effect
Keywords: тіосульфонати; розроблення складу; присипка; рани; антимікробна дія; мікробіологічні дослідження; thiosulfonates; development of the composition; powder; wounds; antimicrobial action; microbiological studies