Маркетингова політика комунікацій Благодійної організації "Благодійний фонд "Фундація Кредо" - Тижник, Олена Володимирівна; Tyzhnyk, Olena Volodymyrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасних умовах соціальних трансформацій та зростання ролі громадянського суспільства, маркетингові комунікації благодійних організацій набувають особливого значення як інструмент формування довіри та забезпечення соціального впливу [1]. Благодійні фонди, які функціонують у конкурентному середовищі, мають розробляти ефективні комунікаційні стратегії, засновані на принципах прозорості, послідовності й орієнтації на цільову аудиторію [2, 3]. У цьому контексті маркетингова політика комунікацій стає не лише засобом інформування, а й ключовим фактором стабільного розвитку неприбуткових організацій [4]. Об'єктом дослідження є маркетингова комунікаційна діяльність благодійної організації як інструмент реалізації соціальних ініціатив. Предметом дослідження виступає маркетингова політика комунікацій БО «Фундація Кредо», яка спеціалізується на реалізації освітніх, реабілітаційних і патріотичних проєктів. Метою дослідження є оцінка ефективності маркетингової політики комунікацій БО «Фундація Кредо» та обґрунтування напрямів її вдосконалення з урахуванням специфіки благодійного сектору в Україні. У роботі проведено аналіз теоретичних підходів до формування маркетингової політики комунікацій неприбуткових організацій, виокремлено особливості використання інструментів комунікацій у благодійній сфері [5]. Досліджено діяльність БО «Фундація Кредо» в аспектах її цільових аудиторій, контент-стратегії, каналів поширення інформації та брендування проєктів. Проведено порівняльний аналіз з основними конкурентами в освітньому благодійному секторі, зокрема Фондом Віктора Пінчука, «Освіторія» та проєктом НБУ «ТАЛАН». 5 SWOT-аналіз дав змогу окреслити внутрішні ресурси й зовнішні загрози, що впливають на ефективність комунікаційної діяльності. Встановлено, що організація має високий потенціал масштабування освітніх проєктів та посилення репутаційної стійкості за умови впровадження цілісної комунікаційної стратегії. Запропоновано рекомендації щодо оптимізації структури контенту, регулярності публікацій, візуальної ідентичності та залучення молодіжної аудиторії шляхом використання сторітелінгу та колаборацій з інфлюенсерами.

In the context of ongoing social transformations and the growing role of civil society, marketing communications of charitable organizations are gaining particular importance as a tool for building trust, engaging stakeholders, and ensuring social impact [1]. Non-profit foundations operating in competitive environments must develop effective communication strategies based on transparency, consistency, and a clear understanding of target audiences [2; 3]. Within this context, marketing communication policy serves not only as a means of delivering information but also as a key factor in the sustainable development of charitable institutions [4]. The object of the research is the marketing communication activity of a charitable organization as a tool for implementing social initiatives. The subject of the research is the marketing communication policy of the Charitable Organization «Kredo Foundation» which specializes in the implementation of educational, rehabilitation, and patriotic projects. The aim of the study is to evaluate the effectiveness of the marketing communication policy of «Kredo Foundation» and to justify directions for its improvement, taking into account the specific characteristics of the charitable sector in Ukraine. The paper analyzes theoretical approaches to the formation of marketing communication policies in the non-profit sector and identifies the peculiarities of using communication tools in charity [5]. The practical activity of the «Kredo Foundation» was studied, including its target audiences, content strategy, communication channels, and project branding. A comparative analysis was carried out with key competitors in the field of educational philanthropy, such as the Victor Pinchuk Foundation, NGO «Osvitoria» and the NBU project «TALAN». 7 A SWOT analysis allowed the identification of internal resources and external threats that affect the communication performance of the organization. It was established that the foundation has high potential for scaling its educational initiatives and strengthening its reputational resilience, provided that an integrated communication strategy is implemented. Recommendations were proposed for optimizing content structure, publication frequency, visual identity, and engagement of the youth audience through storytelling and influencer collaborations.
Marketing communications policy of the Charitable Organization "Charitable Found "Kredo Foundation"
Keywords: 6.075.00.00; маркетингова комунікація; благодійна організація; Фундація Кредо; стратегія; неприбутковий сектор; соціальний вплив; marketing communication; charitable organization; Kredo Foundation; strategy; non-profit sector; social impact