Ensuring the functioning of society іn activities of public authorities under the legal regime of martial law - Лук’янова, Галина; Бекерська, Тетяна; Lukianova, Halyna; Bekerska, Tetiana (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Наукова стаття присвячена дослідженню питань діяльністі органів державної влади в період дії правового режиму воєнного стану у забезпечені функціонування суспільства, характеристики поняття та ознак органів держави, видів органів держави. У статті розглянуто наукові і нормативно-правові підходи до визначення найважливіших функцій держави, зокрема, забезпечення безпеки громадян. 24 лютого 2022 року російська федерація, порошуючи норми міжнародного права здійснила повномасштабне вторгнення на територію України. Цього ж дня був запроваджений правовий режим воєнного стану (існував факт агресії, щоденні нові загрози нападу, небезпека державній незалежності України, порушення цілісності державних кордонів), відповідно, державні органи, військові формування та органи місцевого самоврядування отримали необхідні повноваження щодо запобігання загрозі та забезпечення національної безпеки, а також тимчасові обмеження у зв’язку з загрозою конституційним правам і свободам людей і громадян, а також прав та законних інтересів юридичних осіб), який пролонгується вже майже два роки та триває і досі. Це змінило світогляд усіх українців, діяльність державних і самоврядних інституцій. Воєнний стан – це такий правовий режим, що має свої особливості та регулює діяльність державних органів та органів місцевого самоврядування в Україні. В період дії правового режиму воєнного стану діяльність державних органів направлена на забезпечення дії норм Конституції та законів України, реалізація заходів правового режиму, оборони цивільного захисту та забезпечення охорони прав, свобод і законних інтересів громадян держави. Воєнний стан надає державним органам, військовим адміністраціям, органам військового управління необхідні повноваження для запобігання загрозам і відсічі збройній агресії та забезпечення національної безпеки. На основі цього, органи державної влади відчули вплив дії правового режиму воєнного стану, адже зіштовхнулися з новими проблемами, проте державна влада достатньо швидко врегулювала їх діяльність. Держава характеризується наявністю соціальної системи з певними елементами, проявами, змістом і функціональним призначенням, тобто організаційними переливами суспільства. Керівництво великими загальнонаціональними подіями висуває надзвичайно високі вимоги до організації та взаємодії державних інституцій та інституту місцевого самоврядування, що гарантується під час функціонування державного механізму і сприяє розвитку демократичного суспільства.

The scientific article is devoted to the study of the activities of public authorities during the period of martial law in ensuring the functioning of society, characterization of the concept and attributes of state bodies, types of state bodies. The article examines scientific and regulatory approaches to defining the most important functions of the state, in particular, ensuring the security of citizens. On February 24, 2022, the Russian Federation, in violation of international law, carried out a full-scale invasion of the territory of Ukraine. On the same day, the legal regime of martial law was introduced (there was a fact of aggression, daily new threats of attack, a threat to Ukraine's state independence, and violation of the integrity of state borders), and accordingly, state bodies, military formations, and local governments were given the necessary powers to prevent the threat and ensure national security, as well as temporary restrictions due to the threat to the constitutional rights and freedoms of people and citizens, as well as the rights and legitimate interests of legal entities), which has been prolonged for a month. This has changed the worldview of all Ukrainians, the activities of state and self-governing institutions. Martial law is a legal regime that has its own peculiarities and regulates the activities of state and local governments in Ukraine. During the period of martial law, the activities of state bodies are aimed at ensuring the operation of the Constitution and laws of Ukraine, implementing measures of the legal regime, defending civil defense and ensuring the protection of the rights, freedoms and legitimate interests of citizens of the state. Martial law provides state authorities, military administrations, and military command and control bodies with the necessary powers to prevent threats and repel armed aggression and ensure national security. Based on this, the state authorities felt the impact of the martial law regime, as they faced new challenges, but the state authorities quickly regulated their activities. The state is characterized by the presence of a social system with certain elements, manifestations, content and functional purpose, i.e. organizational overflows of society. The management of major national events places extremely high demands on the organization and interaction of state institutions and local self-government, which is guaranteed during the functioning of the state mechanism and contributes to the development of a democratic society.
Забезпечення функціонування суспільства у діяльності органів державної влади за умов дії правового режиму воєнного стану
Keywords: суспільство; держава; право; правовий режим; воєнний стан; орган державної влади; посадова особа; законодавство; державний службовець; громадянин; society; state; law; legal regime; martial law; public authority; official; legislation; civil servant; citizen; 342.76