Лудин, А. М.Ludyn, A. M.2024-02-092024-02-092023-02-282023-02-28Лудин А. М. Склад йонів заторної води і їх вплив на якість пива / А. М. Лудин // Хімія, технологія речовин та їх застосування. — Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2023. — Том 6. — № 1. — С. 45–53.2617-7307https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/61194Досліджено воду, одержану шляхом зворотного осмосу та розглянуто спосіб регулювання складу її йонів, необхідного для використання цієї води у процесі затирання з метою одержання якісного пива. Вивчено вплив йонів заторної води на показники якості пива. Виявлено, що концентрації індивідуальних йонів у воді найбільше впливають на органолептичні показники готового напою і особливо на хмелеву гіркоту. Досліджено, що зростання співвідношення катіонів Ca2+/ Na+ та сульфатів і хлоридів SO4 2-/Cl- у заторній воді позитивно впливає на органолептичні та якісні показники пива.The water obtained by reverse osmosis was studied and the method of regulating the composition of its ions, necessary for the use of this water in the mashing process in order to obtain high-quality beer, was considered. The influence of mash water ions on beer quality indicators was studied. It was found that the concentrations of individual ions in water have the greatest effect on the organoleptic parameters of the finished drink and especially on the hop bitterness. It was studied that the increase in the ratio of cations Ca2+/Na+ and sulfates and chlorides SO4 2-/Cl- in mash water has a positive effect on the organoleptic and quality parameters of beer.45-53ukйоно-сольовий складзворотній осмосзаторна водаспіввідношення йонівхмелева гіркотаекстрактпіностійкістьпроцес затиранняion-salt compositionreverse osmosismash waterion ratiohop bitternessextractfoam resistancemashing processСклад йонів заторної води і їх вплив на якість пиваIons composition of mash water and their influence on beer qualityArticle© Національний університет “Львівська політехніка”, 20239doi.org/10.23939/ctas2023.01.045Ludyn A. M. Ions composition of mash water and their influence on beer quality / A. M. Ludyn // Chemistry, Technology and Application of Substances. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2023. — Vol 6. — No 1. — P. 45–53.