Державна соціальна допомога внутрішньо переміщеним особам як пріоритетний напрям соціальної політики України в умовах воєнного стану - Марчак, Уляна Романівна; Marchak, Uliana Romanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
В умовах воєнного стану державна соціальна допомога внутрішньо переміщеним особам є пріоритетом соціальної політики України через ускладнення їхнього матеріального становища та нові соціальні виклики. Адже відповідно до соціологічного опитування 47,7% ВПО критично не вистачає фінансових ресурсів (Бова & Бєлєнок, 2025). Відтак, дослідниці О. Малиновська та Л. Яценко зазначають, що держава виділяє кошти і впроваджує заходи для допомоги внутрішньо переміщеним особам, проте мільйони переселенців досі залишаються у вразливому становищі і потребують підтримки (Малиновська & Яценко, 2024). Об’єкт дослідження: система соціального захисту внутрішньо переміщених осіб в Україні. Предмет дослідження: особливості нарахування та виплати надання державної соціальної допомоги внутрішньо переміщеним особам в умовах воєнного стану. Мета дослідження: дослідити особливості надання державної соціальної допомоги внутрішньо переміщеним особам в Україні та світі. Результати дослідження: у роботі встановлено, що державна допомога ВПО значно змінилася за останні роки, що призвело до зменшення кількості отримувачів, але досі не відповідає їхнім потребам.

Under martial law, state social assistance to internally displaced persons (IDPs) is a priority of Ukraine's social policy due to the complication of their financial situation and new social challenges. According to a sociological survey, 47.7% of IDPs are critically lacking of financial resources (Bova & Bielenok, 2025). Thus, researchers O. Malynovska and L. Yatsenko note that, despite state support measures and funding, millions of internally displaced persons remain vulnerable and in need of further assistance (Malynovska & Yatsenko, 2024). Object of research: the social protection system for internally displaced persons in Ukraine. Subject of research: features of the calculation and payment of state social assistance to internally displaced persons under martial law.. Purpose of research: to explore the features of state social assistance for IDPs in Ukraine and abroad. Research results: it was found that state assistance to IDPs has significantly changed in recent years, leading to a decrease in the number of recipients, yet it still does not fully meet their needs.
State social assistance to internally displaced persons as a priority area of Ukraine's social policy under martial law
Keywords: 6.232.00.00; державна соціальна допомога; внутрішньо переміщені особи; state social assistance; internally displaced persons