Застосування та опрацювання результатів лазерного сканування в цивільному будівництві на прикладі дитячого садочка в місті Трускавець - Бубняк, І.; Більчук, О.; Бевза, В.; Зібровський, А.; Музичук, І.; Білявський, М.; Bubniak, I.; Bilchuk, O.; Bevza, V.; Zibrovsbkyi, A.; Muzychuk, I.; Bilyavskyi, M. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Мета цієї роботи – створення 3D-моделі та детальних креслень конструктиву будівлі дитячого садочка в місті Трускавець на основі лазерного сканування. Методика. Методика основана на застосуванні лазерного сканування для створення деталізованих 3D-моделей та креслень будівель. Цей процес охоплює кілька етапів: виконання лазерного сканування об’єкта, оброблення отриманих даних для створення точної 3D-моделі, аналіз моделі для виявлення необхідних змін чи удосконалень у конструкції, та, нарешті, розроблення детальних креслень на основі цієї моделі. Методика також передбачає оцінювання точності та якості сканування для забезпечення надійності кінцевих результатів. Результати. В результаті створено деталізовані 3D-моделі та креслення будівельного об’єкта із використанням лазерного сканування. Результати показали високу точність і якість моделей, що дає змогу ефективно використовувати їх для реконструкції та ремонтних робіт. Також було продемонстровано, як ця технологія може сприяти покращенню проєктування та планування у будівництві, особливо у контексті реконструкції наявних будівель. Ці результати підтверджують ефективність лазерного сканування як інструменту для сучасного будівельного проєктування. Наукова новизна та практична значущість. Важливість полягає у тому, що за результатами лазерного сканування отримано 3D-модель високої точності, що дає змогу створити детальний проєкт для реконструкції дитячого садочка. Вперше виконано комплекс робіт зі створення 3D-моделі дитячого садочка в місті Трускавець на основі лазерного сканування.

The goal of this work is to create a 3D model and detailed drawings of the structural components of a kindergarten building in the city of Truskavets, based on laser scanning. The methodology is based on using laser scanning to create detailed 3D models and drawings of buildings. This process involves several stages: performing laser scanning of the object, processing the obtained data to create an accurate 3D model, analyzing the model to identify necessary changes or improvements in the structure, and finally, developing detailed drawings based on this model. The method also includes assessing the accuracy and quality of scanning to ensure the reliability of the final results. Results As a result of this work, detailed 3D models and drawings of the construction object were created using laser scanning. The results demonstrated high accuracy and quality of the models, enabling their effective use in reconstruction and repair works. The study also showcased how this technology can enhance design and planning in construction, particularly in the context of renovating existing buildings. These outcomes affirm the efficacy of laser scanning as a tool for modern construction design.. Scientific novelty and practical significance. The importance of this work lies in the creation of a high-precision 3D model from laser scanning results, enabling the development of a detailed plan for the reconstruction of the kindergarten. This was the first time a comprehensive set of tasks for creating a 3D model of a kindergarten in Truskavets was carried out, based on laser scanning technology.
Application and processing of laser scanning results in civil construction: a case study of a kindergarten in Truskavets
Keywords: лазерне сканування; 3D-моделювання; геодезія; цифрова реконструкція; будівельне проєктування; хмара точок; Autodesk Revit; архітектурні креслення; laser scanning; 3D modeling; geodesy; digital reconstruction; construction design; point cloud; autodesk revit; architectural drawings; 528.8.042; 622.2