Кримінально-правова характеристика суб’єкта корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень у сфері охорони здоров’я - Олійник, Андрій; Oliinyk, Andrii (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Стаття присвячена питанням законодавчої регламентації суб’єктів корупційних та пов’язаних з корупцією кримінальних правопорушень, з’ясування їхньої специфіки та видів у сфері охорони здоров’я. Проведено правовий аналіз та порівняльну характеристику визначення суб’єктів корупційних правопорушень згідно з КК України та Законом України “Про запобігання корупції”, висловлено певні пропозиції щодо напрямів удосконалення законодавства. Констатовано, що особливістю суб’єкта корупційного правопорушення є наявність спеціальних ознак, які вказують насамперед на певний правовий статус особи, зумовлений сферою діяльності (публічною чи приватною), посадою, виконуваними функціями, повноваженнями тощо. КК України передбачає широке коло видів спеціального суб’єкта корупційних кримінальних правопорушень, серед яких ключовим є службова особа. З’ясовано, що дія антикорупційного законодавства поширюється на всі категорії працівників сфери охорони здоров’я. Заразом КК України передбачає диференціацію відповідальності за прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди за спеціальним суб’єктом з огляду на наявність чи відсутність статусу службової особи та виду юридичної особи (публічного чи приватного права) або ж надання публічних послуг. Найбільш дискусійним для доктрини кримінального права та правозастосовної практики є проблема кримінально-правової оцінки отримання медичним працівником неправомірної вигоди у зв’язку із вчиненням юридично значущих дій.

The article is devoted to the analysis of the legislative regulation of subjects of corruption and corruption-related criminal offenses, finding out their specifics and types in the field of health care. A comparative description of the definition of subjects of corruption offenses in accordance with the Criminal Code of Ukraine and the Law of Ukraine “On Prevention of Corruption” has been made, a number of shortcomings have been identified and certain considerations have been expressed regarding the directions for improving the legislation. It is stated that the peculiarity of the subject of a corruption offense is the presence of special features that indicate, first of all, a certain legal status of a person, due to the sphere of activity (public or private), position, functions performed, powers, etc. The Criminal Code of Ukraine provides for a wide range of types of special subject of corruption criminal offenses, among which the key is an official. It was found that the anti-corruption legislation applies to all categories of health workers. At the same time, the Criminal Code of Ukraine provides for differentiation of responsibility for accepting a proposal, promising or receiving undue benefit by a specialentity, given the presence or absence of the status of an official and a type of legal entity (public or private law) or the provision of public services. The most controversial for the doctrine of criminal law and law enforcement practice is the problem of a criminal legal assessment of a health worker receiving undue benefits in connection with legally significant actions. In particular, such acts can be qualified both under Art. 368 or 368-3 and under Art. 354 or 368-4 of the Criminal Code of Ukraine, which indicates primarily the shortcomings of criminal legislation and the lack of unified theoretical developments in this area.
Criminal-legal characteristics of subject of corruption and corruption-related offenses in the field of health care
Keywords: суб’єкт корупційного кримінального правопорушення; службова особа; юридична особа публічного права; юридична особа приватного права; організаційно-розпорядчі функції; охорона здоров’я; медичний працівник; лікар; subject of a corruption criminal offense; official; legal entity of public law; legal entity of private law; organizational and administrative functions; health care; health worker; doctor; 343.3