Виконання зобов’язання внесенням боргу на рахунок ескроу як альтернатива його внесенню на депозит нотаріуса за законодавством України - Синчук, Світлана; Шпуганич, Ірина; Synchuk, Svitlana; Shpuhanych, Iryna (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
У статті досліджено розширення сфери застосування договору рахунка ескроу в Україні. До статті 537 Цивільного кодексу України було внесено зміни, якими запроваджено можливість виконання зобов’язання боржником внесенням грошових коштів або цінних паперів на рахунок ескроу. Проаналізовано умови, встановлені законом, за яких відповідний механізм є доступним для застосування. На основі вивчення нормативно-правових актів Нацбанку, встановлено алгоритм дій у випадку його обрання, зокрема, порядок участі у ньому нотаріуса. Досліджено та зіставлено законодавчі положення щодо порядку повернення коштів особі, яка їх внесла для виконання зобов’язання в депозит нотаріуса та на рахунок ескроу. У цьому контексті проаналізовано значення терміну “депонент” у законодавстві про депозитарну систему та в Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, а також зроблено висновки про відмінності у їх значенні. Встановлено, що повернення грошових сум і цінних паперів особі, що внесла їх у депозит нотаріуса, допускається лише за згодою кредитора, яка повинна бути оформлена письмово. Водночас, розірвання договору рахунка ескроу допускається також виключно за умови отримання письмової згоди бенефіціара. Можливість повернення коштів без його згоди існує лише у випадку наявності відповідного рішення суду. Досліджено особливості договору рахунка ескроу у контексті права бенефіціара давати банку вказівку про перерахування коштів з рахунку іншій особі, а також строку, впродовж якого можливим є отримання з нього коштів у порівнянні з депозитом нотаріуса. З’ясовано порядок захисту прав та інтересів особи, якій було безпідставно відмовлено у вчиненні для неї такої нотаріальної дії, як прийняття від боржника грошової суми чи цінних паперів на рахунок ескроу. Запропоновано внесення змін до Закону України «Про нотаріат» у відповідності до нової редакції ст. 537 ЦК України із вказівкою про такий вид нотаріальних дій, як прийняття від боржника грошової суми боргу з відкриттям рахунка ескроу.

The article deals with the extension of the scope of an escrow account contract application in Ukraine. Amendments were made to Article 537 of the Civil Code of Ukraine, which introduced the possibility of fulfilling the obligation by the debtor by depositing cash or securities into the escrow account. The author analyzes the conditions envisaged by law under which the aforementioned mechanism is available for use. Based on the study of regulatory legal acts of the National Bank, the author establishes the algorithm of actions in case of its application, in particular, the procedure for the participation of a notary. The author analyzes and compares the legislative provisions on the procedure for returning funds to the person who deposited them in order to fulfill an obligation into the deposit of a notary and into the escrow account. In this context, the author analyzes the meaning of the term "depositor" in the legislation on the depository system and in the Procedure for Notarial Acts by Notaries of Ukraine, and draws conclusions about the differences in their meaning. It is found out that the return of monetary amounts and securities to the person who deposited them with a notary is allowed only with the consent of the creditor, which must be in writing. At the same time, termination of the escrow account contract is also permitted only upon receipt of the beneficiary’s written consent. The possibility of returning funds without his consent exists only if there is a relevant court decision. The author examines the peculiarities of an escrow account contract in the context of the beneficiary’s right to instruct the bank to transfer funds from the account to another person, as well as the period during which funds may be received from it as compared to a notary’s deposit. The author clarifies the procedure for protecting the rights and interests of a person who has been unreasonably denied a notarial act such as acceptance of a sum of money or securities from a debtor and crediting them to an escrow account. The author proposes to amend the Law of Ukraine "On the Notary Office" in accordance with the new wording of Article 537 of the Civil Code of Ukraine with an indication of such type of notarial acts as acceptance of a debt from a debtor with opening of an escrow account.
Fulfillment of the obligation to deposit the debt to the escrow account as an alternative to its deposit to the notary deposit under the laws of Ukraine
Keywords: Договір рахунку умовного зберігання (ескроу); депозитний рахунок; депонент; бенефіціар; нотаріальна дія; цінні папери; Escrow account contract; deposit account; depositor; beneficiary; notarial act; securities; 347.45