The Effect of Composition and Structure of NBR-Based Elastomer Blends in the Vulcanization Process and Study of Their Aging by Exposure to Heat and Radiation - Mammadov, Shiraz; Azizova, Gunel; Mammadova, Gunel; Khankishiyeva, Rana; Movlayev, Ibrahim; Mammadov, Jovdat (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Досліджено процес вулканізації еластомерних сумішей на основі хлорованого ароматичного нітрил-бутадієнового каучуку (СКН-40М). На прикладі суміші бутадієн-нітрильного каучуку з полівінілхлоридом досліджено структурні параметри (молекулярна маса, пластичність, жорсткість, кількість ланцюгів сітки, зшиті молекули) в термовулканізатах за допомогою віскозиметрії та золь-гель процесу.

The vulcanization process of elastomeric blends based on chlorinated aromatic nitrile-butadiene rubber (SKN-40M) has been studied in the present work. The structural parameters (molecular weight, plasticity, rigidity, number of network chains, cross-linked molecules) in thermovulcanizates were investigated on an example of nitrile-butadiene rubber blend with polyvinyl chloride using viscometry and the sol-gel process.
Вплив складу і структури сумішей еластомерів на основі БНК в процесі вулканізації та дослідження їхнього старіння під дією тепла і радіації
Keywords: реологія; вулканізація; гексахлоропара-ксилен; нітрилбутадієновий каучук; зшивання; rheology; vulcanization; hexachloroparaxylene; nitrile butadiene rubber; cross-linking