Дослідження і нарощення експорту продукції в умовах поглиблення співпраці українських та естонських торгівельних підприємств - Гончар, Дмитро Володимирович; Honchar, Dmytro Volodymyrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дмитро ГОНЧАР, Роман ШУЛЯР (керівник). Дослідження і нарощення експорту продукції в умовах поглиблення співпраці українських та естонських торгівельних підприємств. Магістерська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська Політехніка», Львів, 2025. Розширена анотація Збільшення експорту в контексті поглиблення міжнародного співробітництва – це складний процес, який охоплює економічні, політичні, інституційні та соціальні фактори. Аналіз показує, що експортний потенціал держави може бути реалізований лише за умови ефективної державної політики, високого рівня інтеграції у світові економічні процеси та здатності національного бізнесу адаптуватися до сучасних викликів світового ринку. В першому розділі магістерської роботи вивчено літературну та нормативну бази щодо нарощення експорту продукції торгівельних підприємств в умовах поглиблення міжнародної співпраці. У другому розділі проаналізовано міжнародні економічні відносин Естонії та України. В третьому розділі досліджено діяльність МПП «Каменяр» та можливості нарощення експорту продукції в умовах поглиблення співпраці з Естонією. В четвертому розділі представлено рекомендації щодо нарощення експорту продукції МПП «Каменяр» в умовах поглиблення співпраці українських та естонських торгівельних підприємств. Предметом дослідження виступали можливості та особливості нарощення експорту продукції українських торгівельних підприємств в умовах поглиблення співпраці з Естонією, об’єктом - МПП «Каменяр». Метою дослідження є розробка рекомендацій щодо нарощення експорту продукції МПП «Каменяр» в умовах поглиблення співпраці українських та естонських торгівельних підприємств. Серед завдань роботи такі: - вивчення сутності та змісту поняття «експорт», особливостей його нарощення та нормативної бази регулювання в умовах поглиблення міжнародної співпраці; - аналізування можливостей України та вітчизняних підприємств щодо нарощення експорту продукції в умовах поглиблення співпраці з Естонією; - дослідження діяльності МПП «Каменяр» та можливостей нарощення експорту продукції в умовах поглиблення співпраці українських та естонських торгівельних підприємств; - розробка рекомендацій з нарощення експорту продукції МПП «Каменяр» в умовах поглиблення співпраці українських та естонських торгівельних підприємств Відповідно до мети роботи охарактеризовано та досліджено виробничо-господарську та міжнародну економічну діяльність МПП «Каменяр», можливості нарощення експорту продукції МПП «Каменяр» в умовах поглиблення співпраці українських та естонських торгівельних підприємств. МПП «Каменяр» у 2019р. переорієнтувало власний експорт на ринки країн-ЄС суттєвою мірою. Головними напрямками здійснення експортної діяльності у 2025р. виступали: Чехія, Польща, Словаччина та Естонія. Здійснювались також продажі до країн Азії, Португалії на інших. Заступник директора з комерційних питань просуває активно інновації у роботі, займається питаннями експорту та залученням інвестицій. Експортна діяльність МПП «Каменяр» є вагомим чинником успіху у його розвитку. Проведення експортних операцій є важливою передумовою розширення ринку продажу, розширення обсягів діяльності, підвищення якості тощо, що дає змогу сформувати сприятливе підґрунтя для посилення конкурентних позицій МПП «Каменяр» також на внутрішньому ринку. Економіка Естонії зорієнтована на міжнародну торгівлю, таким чином, державна політика сфокусована на розширенні ринку, а спільні державно-приватні програми передбачають пошуку нових та активізування наявних торгівельних потоків. Отже, задля нарощення експорту продукції МПП «Каменяр» в умовах поглиблення співпраці з естонськими торгівельними підприємствами доцільним є застосування збалансовано стратегічного та оперативного планування ланцюгів постачань та схем продажів, здійснення інтегрованих комплексних комунікацій з Естонським ринком та цифровізація експортної діяльності. Дане комплексне проектне рішення сприятиме підвищенню ефективності експортної діяльності, збільшенню експортної виручки та прибутку і рівня рентабільності підприємства. Таким чином, МПП «Каменяр» зможе досягнути стратегічного показника – рентабельності витовленої продукції. Стратегічне планування передбачає довгострокове бачення розвитку логістичної мережі підприємства, орієнтоване на роботу на зовнішніх ринках. Оперативне (тактичне) планування стосується щоденної або щотижневої діяльності МПП «Каменяр», спрямованої на швидке реагування на зміну попиту, затримки поставок або форс-мажорні обставини. Впровадження збалансованого стратегічного та оперативного планування ланцюгів поставок у МПП «Каменяр» дозволить забезпечити безперебійне постачання продукції зовнішнім споживачам, підвищити конкурентоспроможність підприємства на міжнародному ринку та зміцнити його позиції в рамках українсько-естонського економічного партнерства. Зв'язки з громадськістю мають бути направлені на формування добрих стосунків з різними суспільними прошарками та структурами внаслідок формування сприятливої думки про компанію, її продукцію та, таким чином створювати позитивний імідж підприємству, нейтралізувати несприятливі чутки та події у разі виникнення. У сучасних умовах цифрова трансформація стала головним чинником успішної міжнародної торгівлі. Для компаній, які прагнуть збільшити обсяги експорту, цифровізація відкриває нові можливості для оптимізації бізнес-процесів, підвищення продуктивності, зниження витрат та розширення ринків збуту. Задля вирішення можливих перешкод та покращення системи управління доцільно запроваджувати цифровізацію діяльності МПП «Каменяр», використовувати ERP-системи, які можуть бути досить швидко впроваджені, при цьому забезпечивши перехід підприємства на нові управлінські стандарти із оптимальними затратами. Такі заходи мають носити комплексний характер та охоплювати різні сторони діяльності МПП «Каменяр».

Dmytro HONCHAR, Roman SHULІAR (supervisor). Research and expansion the export of products in the conditions of deepening cooperation of Ukrainian and Estonian trade enterprises. Master's qualification thesis. - Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2025. Extended Abstract Increasing exports in the context of deepening international cooperation is a complex process that encompasses economic, political, institutional and social factors. The analysis shows that the export potential of the state can be realized only under the condition of effective state policy, a high level of integration into world economic processes and the ability of national business to adapt to modern challenges of the world market. The first section of the master's thesis examines the literary and regulatory framework for increasing exports of products of trading enterprises in the context of deepening international cooperation. The second section analyzes international economic relations between Estonia and Ukraine. The third section examines the activities of SPE "Kamenyar" and the possibilities of increasing exports of products in the context of deepening cooperation with Estonia. The fourth section presents recommendations for increasing exports of products of SPE "Kamenyar" in the context of deepening cooperation between Ukrainian and Estonian trading enterprises. The subject of the study was the possibilities and features of increasing exports of Ukrainian trade enterprises in the context of deepening cooperation with Estonia, the object was SPE "Kamenyar". The purpose of the study is to develop recommendations for increasing exports of products of SPE "Kamenyar" in the context of deepening cooperation between Ukrainian and Estonian trade enterprises. Among the tasks of the work are the following: - study of the essence and content of the concept of "export", the features of its increase and the regulatory framework in the context of deepening international cooperation; - analysis of the possibilities of Ukraine and domestic enterprises to increase exports of products in the context of deepening cooperation with Estonia; - study of the activities of SPE "Kamenyar" and the possibilities of increasing exports of products in the context of deepening cooperation between Ukrainian and Estonian trade enterprises; - development of recommendations for increasing exports of products of SPE "Kamenyar" in the context of deepening cooperation between Ukrainian and Estonian trading enterprises In accordance with the purpose of the work, the production, economic and international economic activities of SPE "Kamenyar" were characterized and investigated, as well as the possibilities of increasing exports of products of SPE "Kamenyar" in the context of deepening cooperation between Ukrainian and Estonian trading enterprises. In 2019, SPE "Kamenyar" significantly reoriented its exports to the markets of EU countries. The main directions of export activities in 2025 were: the Czech Republic, Poland, Slovakia and Estonia. Sales were also made to Asian countries, Portugal and others. The Deputy Director for Commercial Affairs actively promotes innovations in work, deals with export issues and attracting investments. The export activities of SPE "Kamenyar" are a significant factor in the success of its development. Carrying out export operations is an important prerequisite for expanding the sales market, expanding the volume of activities, improving quality, etc., which allows forming a favorable basis for strengthening the competitive position of SPE "Kamenyar" also in the domestic market. The Estonian economy is oriented towards international trade, therefore, state policy is focused on expanding the market, and joint public-private programs provide for the search for new and activation of existing trade flows. Therefore, in order to increase the export of products of SPE "Kamenyar" in the context of deepening cooperation with Estonian trading companies, it is advisable to apply balanced strategic and operational planning of supply chains and sales schemes, implement integrated comprehensive communications with the Estonian market and digitalize export activities. This comprehensive project solution will contribute to increasing the efficiency of export activities, increasing export revenue and profit and the level of profitability of the enterprise. Thus, SPE "Kamenyar" will be able to achieve a strategic indicator - the profitability of the products produced. Strategic planning provides a long-term vision of the development of the enterprise's logistics network, focused on working in foreign markets. Operational (tactical) planning concerns the daily or weekly activities of SPE "Kamenyar", aimed at quickly responding to changes in demand, delays in deliveries or force majeure. The implementation of balanced strategic and operational planning of supply chains in SPE "Kamenyar" will ensure uninterrupted supply of products to external consumers, increase the competitiveness of the enterprise in the international market and strengthen its position within the framework of the Ukrainian-Estonian economic partnership. Public relations should be aimed at building good relations with various social strata and structures as a result of forming a favorable opinion about the company, its products and, thus, creating a positive image of the enterprise, neutralizing unfavorable rumors and events in case of their occurrence. In modern conditions, digital transformation has become the main factor of successful international trade. For companies seeking to increase export volumes, digitalization opens up new opportunities for optimizing business processes, increasing productivity, reducing costs and expanding sales markets. In order to address possible obstacles and improve the management system, it is advisable to introduce digitalization of the activities of SPE "Kamenyar", use ERP systems that can be implemented quite quickly, while ensuring the transition of the enterprise to new management standards with optimal costs. Such measures should be comprehensive and cover various aspects of the activities of SPE "Kamenyar".
Research and expansion the export of products in the conditions of deepening cooperation of Ukrainian and Estonian trade enterprises
Keywords: 3.292.00.00; експорт; експортна діяльність; міжнародна співпраця; ефективність. Список літератури: 1. Височин; І.В.; Дідківський; А.О.; 2025. Фінансова діагностика як передумова прогнозування розвитку підприємства торгівлі. Ефективна економіка. N 1. [online]. Доступно: https://nayka.com.ua/index.php/ee/article/view/5541/5596. 2. Хомюк; Н. Л.; Панасюк; І. П.; Зелінська; О. З.; Білоус. О. Л.; 2025. Міжнародний менеджмент і теорія організації: впровадження діджитал-рішень у зовнішньоекономічній діяльності. Ефективна економіка. N 1. [online]. Доступно: https://nayka.com.ua/index.php/ee/article/view/5544/5599. 3. Кулініч; Т.; Обушок; І.; 2025. Методика моделювання стратегічних дій підприємств на міжнародному ринку. Економіка та суспільство; (73). [online]. Доступно: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-73-30. 4. Moral-Pajares; E.; Mozas-Moral; A.; Bernal-Jurado; E.; Medina-Viruel; M. J.; 2015. Efficiency and exports: Evidence from Southern European companies. Journal of Business Research; 68(7); р. 1506-1511. 5. Tsygankova; T.; Ishchenko; A.; 2017. Marketing technologies for building competitiveness of companies export. International Economic Policy; (1); р. 7-25; export; export activity; international cooperation; efficiency