Управління конфліктами та покращення соціально-психологічного клімату в колективі Бориславської міської ради - Щур, Діана Іванівна; Shchur, Diana Ivanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
У роботі розкрито теоретико-практичні засади управління конфліктами та покращення соціально-психологічного клімату в колективі Бориславської міської ради. Актуальність дослідження обумовлена необхідністю створення сприятливих умов для ефективної взаємодії працівників, що безпосередньо впливає на продуктивність та досягнення стратегічних цілей організації. Враховуючи специфіку роботи міської ради, особливу увагу приділено розробці методів, які сприяють зміцненню колективу та зниженню рівня конфліктності. На основі опрацьованих джерел інформації [1] розкрито сутність управління конфліктами та соціально-психологічного клімату, узагальнено існуючі підходи до вирішення конфліктів у колективах [2; 3]. Досліджено сучасні методи управління конфліктами, такі як медіація, психологічні тренінги та тимбілдинги, які сприяють формуванню позитивної робочої атмосфери [4; 5]. На основі аналізу тематичних джерел систематизовано основні напрямки покращення соціально-психологічного клімату в колективах органів місцевого самоврядування [6], а також розроблено рекомендації щодо впровадження інноваційних методів управління конфліктами [7]. Проаналізовано основні засади формування корпоративної культури в Бориславській міській раді, яка сприяє створенню спільних цінностей та норм поведінки серед працівників [8]. Відзначено, що ефективне управління конфліктами та покращення соціально-психологічного клімату можливе лише за умови системного підходу, який включає регулярну оцінку стану колективу, навчання працівників навичкам конструктивної комунікації та створення умов для їхнього професійного зростання. Об’єктом дослідження виступає колектив Бориславської міської ради, який відзначається різноманітністю і потребує особливого підходу до управління конфліктами та забезпечення сприятливого соціально-психологічного клімату. Предметом дослідження стали теоретичні та практичні положення вітчизняних та міжнародних регулятивних актів у сфері управління конфліктами та покращення соціально-психологічного клімату в організаціях, а також внутрішні документи Бориславської міської ради. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні теоретичних положень і розробці практичних рекомендацій для впровадження ефективних методів управління конфліктами та покращення соціально-психологічного клімату в колективі Бориславської міської ради. Результати дослідження Проведено аналіз діяльності Бориславської міської ради та аргументовано доцільність впровадження інноваційних методів управління конфліктами та покращення соціально-психологічного клімату. Запропоновано шляхи модернізації управлінських процесів, зокрема регулярне проведення психологічних тренінгів, медіаційних сесій та заходів тимбілдингу. Систематичний підхід до оцінки та моніторингу соціально-психологічного клімату дозволить своєчасно виявляти та усувати потенційні конфлікти, сприяючи створенню здорового робочого середовища та підвищенню ефективності роботи міської ради. Аргументовано доцільність впровадження систематичної оцінки рівня соціально-психологічного клімату, що дозволить визначити проблемні зони та розробити відповідні заходи для їх усунення. Запропоновано шляхи модернізації управлінських процесів, зокрема регулярне проведення психологічних тренінгів, медіаційних сесій та заходів тимбілдингу. Впровадження таких заходів дозволить знизити рівень конфліктності, підвищити рівень довіри та взаємопідтримки серед працівників, а також сприятиме формуванню сприятливого соціально-психологічного клімату в колективі. Узагальнюючи результати дослідження, можна зробити висновок, що управління конфліктами та покращення соціально-психологічного клімату в колективі Бориславської міської ради є важливими складовими успішної діяльності організації. Розроблені рекомендації та впровадження інноваційних методів управління конфліктами сприятимуть підвищенню ефективності роботи міської ради, створенню позитивного робочого середовища та зміцненню колективу. Результати дослідження можуть бути корисними для інших органів місцевого самоврядування, які прагнуть покращити соціально-психологічний клімат у своїх колективах та підвищити загальну ефективність своєї діяльності.

The paper reveals the theoretical and practical principles of conflict management and improvement of the social and psychological climate in the Boryslav City Council team. The relevance of the study is due to the need to create favorable conditions for effective interaction of employees, which directly affects the productivity and achievement of strategic goals of the organization. Considering the specificity of the work of the city council, special attention is paid to the development of methods that contribute to strengthening the team and reducing the level of conflict. Based on the studied sources of information [1], the essence of conflict management and social-psychological climate is revealed, existing approaches to resolving conflicts in teams are summarized [2; 3]. Modern methods of conflict management, such as mediation, psychological training and team building, which contribute to the formation of a positive working atmosphere, have been studied [4; 5]. Based on the analysis of thematic sources, the main directions of improving the socio-psychological climate in the collectives of local self-government bodies have been systematized [6], and recommendations for the implementation of innovative methods of conflict management have also been developed [7]. The main principles of the formation of corporate culture in the Boryslav City Council, which contributes to the creation of common values and norms of behavior among employees, have been analyzed [8]. It was noted that effective conflict management and improvement of the socio-psychological climate is possible only under the condition of a systematic approach, which includes regular assessment of the state of the team, training of employees in constructive communication skills and creation of conditions for their professional growth. The object of the research is the team of the Boryslav City Council, which is characterized by diversity and requires a special approach to conflict management and ensuring a favorable social and psychological climate. The subject of the study was the theoretical and practical provisions of domestic and international regulatory acts in the field of conflict management and improvement of the socio-psychological climate in organizations, as well as internal documents of the Boryslav City Council. The purpose of the study is to substantiate the theoretical provisions and develop practical recommendations for the implementation of effective methods of conflict management and improvement of the socio-psychological climate in the Boryslav City Council staff. Research results The activity of the Boryslav City Council was analyzed and the expediency of implementing innovative conflict management methods and improving the social and psychological climate was argued. Ways to modernize management processes are proposed, including regular psychological trainings, mediation sessions, and team building events. A systematic approach to assessing and monitoring the socio-psychological climate will allow timely detection and elimination of potential conflicts, contributing to the creation of a healthy working environment and increasing the efficiency of the City Council. The expediency of implementing a systematic assessment of the level of the socio-psychological climate, which will allow identifying problem areas and developing appropriate measures to eliminate them, is argued. Ways to modernize management processes are proposed, including regular psychological trainings, mediation sessions, and team building events. The implementation of such measures will reduce the level of conflict, increase the level of trust and mutual support among employees, and will also contribute to the formation of a favorable social and psychological climate in the team. Summarizing the results of the study, we can conclude that conflict management and improvement of the socio-psychological climate in the staff of the Boryslav City Council are important components of the successful operation of the organization. The developed recommendations and implementation of innovative methods of conflict management will contribute to increasing the efficiency of the City Council, creating a positive working environment and strengthening the team. The results of the study can be useful for other local self-government bodies that seek to improve the social and psychological climate in their teams and increase the overall efficiency of their activities
Conflict management and improvement of the socio-psychological climate in the Boryslav City Council team
Keywords: 6.281.00.00; управління конфліктами; соціально-психологічний клімат; Бориславська міська рада; медіація; тимбілдинг; психологічні тренінги; корпоративна культура; ефективність роботи; колектив; органи місцевого самоврядування; conflict management; socio-psychological climate; Boryslav City Council; mediation; team building; psychological trainings; corporate culture; work efficiency; team; local self-government bodies