Розрахунок основних геометричних параметрів гальмівної важільної передачі піввагона зі збільшеним осьовим навантаженням до 27 тон - Мартинюк, Владислав Павлович; Martyniuk, Vladyslav Pavlovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У бакалаврській роботі проведено розрахунок основних геометричних параметрів гальмівної важільної передачі (ГВП) піввагона зі збільшеним осьовим навантаженням до 27 тон відповідно до типової методики. В першому розділі досліджено конструкцію, особливості будови та основні технічні характеристики гальмівної системи та ГВП сучасних вантажних вагонів, зокрема піввагонів. Проаналізовано вплив осьового навантаження на роботу гальмівного обладнання. У другому розділі виконано порівняльний розрахунок основних геометричних параметрів ГВП для піввагона зі стандартним осьовим навантаженням (23,5 тс) та збільшеним (27 тс). Розглянуто зміну довжин важелів, передаточного числа, а також навантажень у шарнірах конструкції. Наведені розрахункові дані дозволяють зробити висновки щодо необхідності посилення окремих елементів приводу гальм при модернізації та виготовленні вагонів з осовим навантаженням 27 т/вісь. У третьому розділі виконано перевірку міцності основних елементів ГВП піввагона при зміненому передаточному числі, що забезпечує необхідну та достатню гальмівну ефективність за умов підвищеного навантаження. Також тут розглянуто напружено-деформований стан важелів, тяг та з'єднань, а також визначено допустимі параметри навантаження для забезпечення їх надійної експлуатації. Окремий розділ присвячено питанням охорони праці при проведенні експлуатаційних випробувань гальмівних систем. Висвітлено вимоги до безпеки, використання засобів індивідуального захисту, організацію робочого процесу під час випробувань та запобігання виробничим травмам. Результати роботи можуть бути використані при модернізації вантажних піввагонів, підвищенні вантажопідйомності та забезпеченні їх безпечної експлуатації. 6 Об’єктом дослідження є дослідження ефективності гальмівних систем вантажних вагонів (піввагонів) зі збільшеним осьовим навантаженням до 27 т/вісь. Предметом дослідження виступають існуючі типові системи гальмівної важільної передачі та схеми пневматичної та механічної частини гальм піввагонів. Метою роботи є визначення можливості на доцільності збільшення вантажепід’ємності та перевірка елементів ГВП при зміненому передаточному числі ГВП вагона

In the bachelor's thesis, the calculation of the main geometric parameters of the brake lever transmission (BLT) of a gondola with an increased axle load of up to 27 tons was carried out according to the standard methodology. In the first section, the design, structural features and main technical characteristics of the brake system and BLT of modern freight cars, in particular gondola cars, were investigated. The influence of the axle load on the operation of the brake equipment was analyzed. In the second section, a comparative calculation of the main geometric parameters of the BLT for a gondola with a standard axle load (23.5 t) and an increased one (27 t) was performed. The change in the lengths of the levers, the gear ratio, and the loads in the hinges of the structure were considered. The presented calculation data allow us to draw conclusions regarding the need to strengthen individual elements of the brake drive during the modernization and manufacture of cars with an axle load of 27 t/axle. In the third section, the strength of the main elements of the gondola's power takeoff gear is tested with a changed gear ratio, which provides the necessary and sufficient 7 braking efficiency under conditions of increased load. The stress-strain state of the levers, rods and connections is also considered, and the permissible load parameters are determined to ensure their reliable operation. A separate section is devoted to issues of labor protection during operational tests of brake systems. The requirements for safety, the use of personal protective equipment, the organization of the work process during tests and the prevention of industrial injuries are highlighted. The results of the work can be used in the modernization of freight gondolas, increasing their carrying capacity and ensuring their safe operation. The object of the study is the study of the efficiency of the brake systems of freight cars (gondolas) with increased axle load up to 27 t/axle. The subject of the study is the existing typical brake lever transmission systems and the schemes of the pneumatic and mechanical parts of the brakes of gondola cars. The purpose of the work is to determine the feasibility of increasing the load capacity and checking the elements of the GVP with a changed gear ratio of the GVP of the car.
Calculation of the main geometric parameters of the brake lever transmission of a gondola with an increased axle load of up to 27 tons
Keywords: 6.273.00.01; вантажний вагон; гальмівна важільна передача; гальма; шток; поршень; напруження; freight car; brake lever transmission; brakes; rod; piston; stress