Reduction of Harmful Emissions at Power Plants by Controlling Optimal Fuel Flow Rate for Boiler Burners Ignition - Мисак, Степан; Мартиняк-Андрушко, Марта; Гивлюд, Анна; Кузнецова, Марта; Mysak, Stepan; Martynyak-Andrushko, Marta; Hyvlud, Anna; Kuznetsova, Marta (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Ця дослідницька робота присвячена вивченню питання ефективного використання природного газу та мазуту для підсвічування пиловугільних факелів котлів на теплових електростанціях. Основною метою цієї роботи є проведення аналізу експериментальних досліджень та визначення оптимальної витрати природного газу та мазуту, що забезпечує найбільш ефективне та економічне підсвічування пиловугільного факела. А саме, було приведено та проаналізовано результати випробування котла ТПП – 210А при спалюванні вугілля з підсвічуванням природним газом з витратою 6000 м3/год, 10000 м3/год, 14000 м3/год або 12%, 21%, 30% по теплу. Показано вплив режимних факторів роботи на економічні показники котла і вихід рідкого шлаку та визначено їх оптимальні значення. При оптимальних значеннях режимних факторів економічні і екологічні показники роботи котла мають такі значення: витрата газу на підсвічування становить 6000 м3/год – 10000 м3/год; вміст горючих у золі виносу складає 21% – 16%; ККД котла становить 84,52% – 86,73%; обсяг викидів NOx складає 665 мг/м3 – 740 мг/м3. Експериментально доведено, що мінімальною витратою газу, при якій забезпечуються оптимальні умови роботи котла щодо економічності та виходу рідкого шлаку є витрата 10000 м3/год, при умові рівномірного розподілу газу на всі пальники.

This research work focuses on the study of the issue of the effective use of natural gas and fuel oil for the ignition of pulverized coal torches of boilers at thermal power plants. The main goal of this work is to conduct an analysis of experimental studies and identify the optimal flow rate of natural gas and fuel oil, which ensure the most effective and economical ignition of a pulverized coal torch. Namely, the test results of TPP–210A boiler when burning coal with natural gas ignition at the flow rate of 6,000 m3/h, 10,000 m3/h, 14,000 m3/h or 12%, 21%, 30% by heat were given and analyzed. The influence of operating mode factors on the economic indicators of the boiler and the output of liquid slag has been demonstrated, and their optimal values have been determined. With the optimal values of the mode factors, the economic and ecological indicators of the boiler have the following values: gas flow rate for ignition is 6,000 m3/h – 10,000 m3/h; content of combustibles in the take away ashes is 21% – 16%; boiler efficiency is 84.52% – 86.73%; amount of NOx emission is 665 mg/m3 – 740 mg/m3. It has been experimentally proven that the minimum gas flow rate at which optimal boiler operation conditions are ensured in terms of efficiency and liquid slag output is 10,000 m3/h, under the condition of uniform distribution of gas to all burners.
Зменшення шкідливих викидів на електростанціях шляхом контролю оптимальної витрати палива на підсвічування пальників котла
Keywords: пиловугільний котел; підсвічування факела; коефіцієнт надлишку повітря; пальник; pulverized coal boiler; torch ignition; coefficient of excess air; burner