Формування бізнес-моделі підприємства - Задворняк, Назарій Степанович; Zadvorniak, Nazarii Stepanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У магістерській роботі досліджено теоретичні засади, методичні підходи та прикладні аспекти формування і трансформації бізнес-моделі підприємства в умовах цифрової економіки. Актуальність теми обумовлена потребою в адаптації українських підприємств до викликів VUCA-середовища, цифрової конкуренції та зростаючого значення інноваційних бізнес-практик. Об’єктом дослідження є процес формування бізнес-моделі підприємства як складової системи стратегічного управління. Предметом дослідження виступає сукупність підходів, принципів і механізмів оптимізації бізнес-моделі підприємства з урахуванням викликів цифровізації на прикладі АТ «Нова Пошта». Метою магістерської кваліфікаційної роботи є обґрунтування теоретико- методичних основ формування бізнес-моделі підприємства та розроблення рекомендацій щодо її оптимізації відповідно до стратегічних цілей суб’єкта господарювання. Для досягнення поставленої мети було сформульовано та виконано такі завдання дослідження: • досліджено еволюцію наукових підходів до формування бізнес-моделей у цифрову добу з акцентом на концепції Osterwalder & Pigneur, Zott & Amit, Teece, Iansiti & Lakhani, а також українських авторів – Амоші, Ліпич, Савчук, Чухно; • здійснено аналіз чинників формування чинної бізнес-моделі АТ «Нова Пошта» на основі PESTEL, SWOT і Value Chain аналізу; • обґрунтовано необхідність динамічної трансформації бізнес-моделі компанії з розробленням багаторівневої авторської концепції, що охоплює цифровізацію, сервісну гібридизацію, клієнтську інтеграцію та платформну 5 логіку; • запропоновано практичні напрями вдосконалення бізнес-моделі АТ «Нова Пошта», проведено економічну оцінку ефекту (приріст доходів — 9,75 млрд грн, економія — 2,92 млрд грн, ROI — понад 260%) та визначено джерела фінансування трансформаційних змін. Методичну основу дослідження склали загальнонаукові методи (аналіз, синтез, моделювання, систематизація) та спеціальні методи економічного аналізу — PESTEL, SWOT, Canvas-моделювання, методи інвестиційного оцінювання (NPV, ROI, термін окупності), прогнозування, сценарного моделювання та управління ризиками. У результаті дослідження було сформовано авторську модель динамічної трансформації бізнес-моделі підприємства, апробовану на прикладі АТ «Нова Пошта». Запропонована модель може бути використана у стратегічному управлінні підприємствами логістичного та суміжних секторів, які прагнуть до цифрової адаптації та сталого зростання.
Formation of the enterprise business model
Keywords: 3.051.00.00; бізнес-модель; цифрова трансформація; стратегія розвитку; Canvas; Нова Пошта; ROI; логістика; VUCA; платформа; адаптивність. Перелік використаних джерел (добірка основних): 1. Teece; D. J. (2010). Business models; business strategy and innovation. Long Range Planning; 43(2–3); 172–194. https://doi.org/10.1016/j.lrp.2009.07.003 2. Zott; C.; Amit; R.; & Massa; L. (2011). The business model: Recent developments and future research. Journal of Management; 37(4); 1019–1042. https://doi.org/10.1177/0149206311406265 3. Osterwalder; A.; & Pigneur; Y. (2010). Business model generation: A handbook for visionaries; game changers; and challengers. Wiley. 4. Iansiti; M.; & Lakhani; K. R. (2020). Competing in the age of AI: Strategy and leadership when algorithms and networks run the world. Harvard Business Review Press. 5. Амоша; О. І. (2021). Інституційні аспекти бізнес-моделювання в економіці 6 перехідного типу. Економіка України; (4); 4–16. 6. Ліпич; І. В. (2022). Адаптація бізнес-моделі Canvas до особливостей вітчизняного бізнесу. Вісник Львівської політехніки. Менеджмент та підприємництво; (898); 132–139. 7. Кузьмін; О. Є.; & Мельник; О. Г. (2021). Трансформація бізнес-моделей підприємств у контексті цифрових викликів. Вісник соціально-економічних досліджень; 2(77); 15–24