Методика створення та впровадження геоінформаційної системи для управління портовою інфраструктурою - Стадніков, В.; Ліхва, Н.; Stadnikov, V.; Likhva, N. (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
Досліджено розроблення, упровадження та експлуатацію геоінформаційної системи об’єктів землеустрою та нерухомості в морському порту. Початку робіт передував етап досліджень, результатом яких став проєкт структури інформаційного забезпечення. Роботи виконували за етапами, яким відповідали окрема територія та вид робіт. Метою цієї роботи є дослідження процесів виконання камеральних геодезичних, фотограмметричних, карто- графічних робіт, проєктування та створення бази даних, яка забезпечує єдиний облік об’єктів нерухомості, інже- нерних мереж, комунікацій на території порту, а також оперативну інформаційну підтримку служб підприємства для прийняття управлінських та інженерних рішень з питань експлуатації та розвитку підприємства. Методика охоплює етапи збирання, оброблення та візуалізації даних для прийняття ефективних управлінських рішень. Основні етапи методики такі: отримання топографо-геодезичних матеріалів знімання території порту в масштабі 1:500, використання матеріалів дистанційного зондування Землі (ДЗЗ), формування бази даних, створення векто- рної карти території порту, виділення тематичних шарів (земельні ділянки, будівлі, оренда, інженерні мережі, транспортні шляхи, природоохоронні території тощо), визначення та нанесення меж суміжних землекористува- чів, інтеграція ГІС із інформаційно-аналітичними системами підприємства, адаптація програмного забезпечення ArcGIS для збереження та управління просторовими даними, регулярне оновлення та моніторинг стану даних у системі. Наукова новизна та практична значущість. Вперше виконано дослідження та розроблено методику створення та супроводу на всіх етапах життєвого циклу геоінформаційної системи об’єктів землеустрою та неру- хомості морського торгового порту. Запропонований підхід забезпечує централізований облік земельних ресур- сів, нерухомості, інженерних комунікацій та транспортної інфраструктури з урахуванням їхнього правового ста- тусу. Практична значущість дослідження зумовлена можливістю застосування розробленої ГІС для управління нерухомістю, інженерними мережами та транспортною інфраструктурою інших портів і великих промислових підприємств.

The work focuses on the development, implementation, and operation of a geographic information system (GIS) for land management and real estate objects in a seaport. The initial phase involved research, leading to the design of an information support structure. The work was carried out in stages, each corresponding to a specific territory and type of operation. The purpose of this work is to examine the processes involved in geodetic, photogrammetric, and cartographic work, as well as database design and development. The system ensures a unified record of real estate objects, engineering networks, and communications within the port territory while providing operational information support for enterprise services to facilitate managerial and engineering decision-making regarding the port’s operation and development. The methodology encompasses data collection, processing, and visualization stages for effective decision-making. The key stages include: obtaining topographic and geodetic survey materials of the port area at a scale of 1:500, utilizing remote sensing (RS) data, database formation, creation of a vector map of the port territory, inclusion of thematic layers (land plots, buildings, leases, engineering networks, transport routes, protected areas, etc.), delineation and mapping of adjacent land users’ boundaries, GIS integration with the enterprise’s information and analytical systems, adaptation of ArcGIS software for spatial data management and storage, and regular updates and monitoring of data within the system. Scientific novelty and practical significance. For the first time, a comprehensive methodology for the creation and maintenance of a GIS covering the entire life cycle of land management and real estate objects in a seaport has been developed and studied. The proposed approach provides centralized accounting of land resources, real estate, engineering communications, and transport infrastructure while considering their legal status. The practical significance of the study lies in the potential application of the developed GIS for managing real estate, engineering networks, and transport infrastructure in other ports and large industrial enterprises.
Methodology for the development and implementation of a geographic information system for port infrastructure management
Keywords: ГІС; геоінформаційні технології; геоінформаційний аналіз; портова інфраструктура; нерухомість; GIS; geoinformation technologies; geoinformation analysis; port infrastructure; real estate; 528.28