Інформаційна система сервісу технічного обслуговування - Вавренчук, Олександр Вікторович; Vavrenchuk, Oleksandr Viktorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасних умовах стрімкого розвитку технологій та цифровізації бізнес-процесів важливу роль відіграє своєчасне та якісне технічне обслуговування обладнання, техніки, сервісної інфраструктури [1]. Зростаючі вимоги до швидкості обробки запитів, ефективного планування ремонтів і профілактики зумовлюють необхідність створення спеціалізованих інформаційних систем, що автоматизують процеси сервісного обслуговування. Особливої актуальності це питання набуває в умовах функціонування підприємств, де навіть незначні простої техніки можуть призвести до фінансових втрат та зниження продуктивності [2]. Актуальність теми дослідження зумовлена потребою в ефективних програмних рішеннях для управління сервісними заявками, ведення обліку технічного стану обладнання, планування ремонтних заходів та контролю за їх виконанням. Існуючі програмні продукти або надто складні в освоєнні, або не мають достатньої гнучкості для адаптації під конкретні виробничі або обслуговуючі процеси. Тому розробка інформаційної системи сервісу технічного обслуговування з урахуванням специфіки роботи підприємства є важливим завданням для сучасної ІТ-галузі. Об'єкт дослідження – процеси організації та ведення технічного обслуговування на підприємстві. Предмет дослідження – методи та програмні засоби розробки інформаційної системи управління сервісом технічного обслуговування. Мета дослідження: розробити інформаційну систему для автоматизації процесів сервісного технічного обслуговування, яка дозволить підвищити ефективність обліку, планування та виконання заявок на обслуговування техніки або обладнання. Результатом дослідження є розроблена інформаційна система, що забезпечує автоматизацію ключових процесів сервісного технічного обслуговування. Система дозволяє підвищити ефективність обліку, планування та виконання заявок на обслуговування техніки або обладнання, зменшити час простоїв обладнання, оптимізувати розподіл ресурсів та покращити контроль за виконанням робіт. Розроблена система відзначається адаптивністю, зручним інтерфейсом та можливістю інтеграції з іншими корпоративними системами. Її впровадження сприяє підвищенню ефективності роботи сервісної служби, зменшенню операційних витрат та підвищенню загальної продуктивності підприємства.

In today's environment of rapid technological development and the digitalization of business processes, the timely and high-quality maintenance of equipment, machinery, and service infrastructure plays a crucial role [1]. Increasing demands for faster request processing and efficient repair and preventive maintenance planning necessitate the creation of specialized information systems that automate maintenance service processes. This issue is particularly relevant in the context of enterprises where even minor equipment downtime can lead to financial losses and reduced productivity [2]. The relevance of the research topic is due to the need for effective software solutions for managing service requests, maintaining records of the technical condition of equipment, planning repair activities, and controlling their execution. Existing software products are either too complex to learn or lack sufficient flexibility to adapt to specific production or service processes. Therefore, the development of a maintenance service information system, considering the specifics of the enterprise's operation, is an important task for the modern IT industry. The object of the study is the processes of organizing and conducting maintenance at the enterprise. The subject of the study is the methods and software tools for developing a maintenance service management information system. The aim of the study is to develop an information system for automating maintenance service processes, which will improve the efficiency of recording, planning, and executing service requests for machinery or equipment. The result of the study is a developed information system that automates key maintenance service processes. The system improves the efficiency of recording, planning, and executing service requests for machinery or equipment, reduces equipment downtime, optimizes resource allocation, and enhances control over work execution. The developed system is characterized by adaptability, a user-friendly interface, and the ability to integrate with other corporate systems. Its implementation contributes to increasing the efficiency of the service department, reducing operating costs, and improving the overall productivity of the enterprise.
Maintenance service information system
Keywords: 6.126.00.01; — інформаційна система; сервісне обслуговування; автоматизація; управління заявками; облік обладнання; планування робіт. 1. Т.А. Сахно; В.І. Глибовець. Інформаційні системи і технології: Навч. посібник. - Київ: Видавничий дім «Києво-Могилянська академія»; 2008. - 719 с. 2. В.В. Писаревський; І.В. Бондаренко. Інформаційні системи і технології в економіці: Навчальний посібник. - Полтава: ПУЕТ; 2017. - 309 с; information system; maintenance service; automation; request management; equipment records; work planning. 1. T.A. Sakhno; V.I. Hlybovets. Information systems and technologies: Study guide. - Kyiv: Publishing house "Kyievo-Mohylianska Academy"; 2008. - 719 p. 2. V.V. Pysarevskyi; I.V. Bondarenko. Information systems and technologies in economics: Study guide. - Poltava: PUET; 2017. - 309 p