Вплив диспергованого вапна на тверднення цементного каменю - Заграй, А. І.; Боровець, З. І.; Новіцький, Я. М.; Чекайло, М. В.; Якимечко, Я. Б.; Zahrai, A. I.; Borovets, Z. I.; Novitskyi, Ya. M.; Chekaylo, M. V.; Yakymechko, Ya. B. (Lviv Politechnic Publishing House, 2019)
Досліджено вплив дисперсності додатку гашеного вапна на процеси тверднення портландцементних сумішей. Встановлено, що оптимальним часом віброактивації гашеного вапна, який забезпечує максимальний приріст міцності цементних зразків, є 20–45 хвилин. При цьому найефективнішим є введення до складу сумішей додатка віброактивованого вапна в кількості 2% від маси цементу, що забезпечує приріст міцності до 36% на 28 добу тверднення. Використовуючи методи рентгенофазового та електронно-мікроскопічного аналізів, вивчено процеси формування структури цементного каменю на різних етапах тверднення. Зокрема, підтверджено, що приріст міцності зразків зумовлений вищим ступенем кристалізації гідросилікатів кальцію.

The influence of dispersion of the applied lime on the processes of hardening of Portland cement mixtures was investigated. It was established that the optimum time of vibro-activation of quenched lime, which provides the maximum increase in the strength of cement samples, is in the range of 20–45 minutes. At the same time, the most effective is the introduction into the composition of mixtures of the application of vibro-activated lime in the amount of 2 % of the mass of cement, which provides a strength increase up to 36% for 28 days of hardening. Using methods of X-ray and electron-microscopic analysis, processes of forming the structure of a cement stone at different stages of curing was studied. In particular, it was confirmed that the increase in the strength of the samples is due to the higher rate of the crystallization of calcium hydrosilicates.
Influence of a dispersed lime on tightening cement stone
Keywords: гашене вапно; диспергування вапна; віброактивація вапна; цементний камінь; портландит; рентгенофазовий аналіз; електронно-мікроскопічний аналіз; limehusk; dispersionoflime; vibrationactivationoflime; cementstone; portlandite; X-rayphaseanalysis; electronmicroscopicanalysis