Розроблення програмного забезпечення для генерації випадкових даних за схемою користувача - Спіцин, Владислав Юрійович; Spitsyn, Vladyslav Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасному процесі розробки програмного забезпечення зростає потреба в ефективних інструментах для генерації імітаційних даних та побудови програмних інтерфейсів, що дозволяють командам паралельно працювати над клієнтською та серверною частинами, швидко створювати прототипи та проводити ізольоване тестування. Одним з практичних рішень у цьому напрямку є створення спеціалізованого веб інструменту – Forge Mock. Актуальність теми полягає у проєктуванні сучасного, розширюваного та зручного інструменту, який дозволяє створювати схеми даних, генерувати імітаційні значення, зберігати конфігурації та створювати прикладні програмні інтерфейси без необхідності написання серверного коду. Такий підхід значно полегшує процес розробки, зменшує залежності між частинами системи та сприяє ефективній командній роботі. У межах роботи було проаналізовано предметну область, визначено ключові вимоги до функціональності та реалізовано програмне забезпечення з використанням сучасного технологічного стеку. На клієнтській частині застосовано архітектурний підхід Feature-Sliced Design, що забезпечує гнучкість та масштабованість, а серверна частина реалізована з дотриманням onion архітектури для чіткого розмежування відповідальностей. Забезпечено механізми автентифікації та авторизації, налаштовано CI/CD-процеси (Continuous Integration / Continuous Delivery), впроваджено систему генерації та збереження схем, а також реалізовано сервіс збору зворотного зв’язку на базі Jira Service Management. Об'єктом дослідження є процес побудови системи для генерації випадкових імітаційних даних та програмних інтерфейсів. Предметом дослідження є методи, засоби та інструменти розробки, налаштування, тестування, автоматизації розгортання та організації роботи користувачів у межах такого інструменту. Метою роботи є проєктування, реалізація та демонстрація інструменту Forge Mock, який дозволяє автоматизувати ключові етапи генерації тестових даних та створення API (Application Programming Interface – прикладний програмний інтерфейс) для потреб розробників і командної роботи. Проблематика полягає у відсутності єдиного гнучкого інструменту, який поєднує генерацію даних, кінцеві точки API, повторне використання схем і взаємодію між учасниками команди в одному зручному середовищі. Практичне значення роботи полягає у створенні готового програмного рішення, що може бути інтегроване у робочі процеси команд, підвищуючи швидкість розробки, якість тестування та ефективність співпраці. КЛЮЧОВІ СЛОВА: ВИПАДКОВІ ДАНІ, ІМІТАЦІЙНІ ДАНІ, ГЕНЕРАЦІЯ ДАНИХ, ПРОГРАМНИЙ ІНТЕРФЕЙС, ІМІТАЦІЯ, ТЕСТУВАННЯ, АРХІТЕКТУРА, ІНТЕРФЕЙС КОРИСТУВАЧА.

In modern software development, there is an increasing demand for efficient tools that support mock data generation and the creation of application programming interfaces (APIs). These tools enable teams to work in parallel on frontend and backend components, rapidly prototype functionality, and conduct isolated testing. One practical solution in this area is the development of a specialized web tool – Forge Mock. The relevance of the topic lies in designing a modern, extensible, and user friendly tool that allows developers to build data schemas, generate mock values, store configurations, and define mock APIs without the need for backend code. This approach significantly simplifies the development process, reduces dependencies between components, and facilitates effective teamwork. This work includes an analysis of the subject area, formulation of functional requirements, and the development of the software using a modern technology stack. On the frontend, the Feature-Sliced Design architecture was implemented to ensure scalability and modularity, while the backend follows the onion architecture principle to clearly separate layers of responsibility. The project also features user authentication and authorization, a configured CI/CD pipeline, a system for saving and reusing data schemas, and an integrated feedback collection service based on Jira Service Management. The object of the research is the process of building a system for mock data and API generation. The subject of the research is the methods, tools, and technologies for implementing, testing, deploying, and managing such a system. The goal of the project is to design, develop, and demonstrate Forge Mock – a tool that automates key stages of test data generation and API simulation, tailored to the needs of frontend developers and collaborative teams. The problem addressed in this work is the lack of a flexible, unified solution that combines data generation, API endpoints, schema reuse, and collaboration features within a single user-friendly platform. The practical value of the work lies in creating a fully functional software product that can be integrated into development workflows to accelerate delivery, improve testing quality, and enhance collaboration. KEYWORDS: RANDOM DATA, SIMULATED DATA, DATA GENERATION, API, SIMULATION, TESTING, ARCHITECTURE, USER INTERFACE.
Development of software for generating random data based on a user-defined scheme
Keywords: 6.122.00.00