Технології штучного інтелекту для віртуальної дипломатії - Фонарюк, Вікторія Вікторівна; Popovych, Viktoriia Viktorivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Дипломатія, у цифрову епоху, зазнає змін, спонукаючи до пізнання нових підходів та інструментів. Ця бакалаврська робота присвячена дослідженню технологій штучного інтелекту для віртуальної дипломатії. У І розділі, аналізуючи сучасні тенденції інформаційно-комунікаційних технологій, робота виявляє можливості та виклики, які вони створюють для віртуальної дипломатії. У 1 розділі досліджено, що таке поняття «віртуальна дипломатія», взаємопов’язані з нею терміни. У ІІ розділі я дослідила, що таке штучний інтелект, головні нормативно-правові акти, які допомагають урегульовувати його використання та інструменти, за допомогою яких здійснюється автоматизація роботи віртуальної дипломатії. Розділ ІІІ розкриває моє аналітичне дослідження. Я провела експертне опитування серед працівник ІТ-сфери та здійснила SWOT – аналіз, продовженням якого став - TOWS-аналіз. Виконання цієї роботи наштовхнуло мене до наступних висновків: в аналізі розвитку віртуальної дипломатії через призму штучного інтелекту виявлено переваги таких технологій, як автоматизація процесів, розширення можливостей спілкування та взаємодії між країнами, швидкість прийняття рішень. Було виявлено, що інтеграція штучного інтелекту у віртуальній дипломатії може сприяти покращенню ефективності дипломатичних процесів та забезпеченню більш глибокого розуміння складних міжнародних відносин.

Diplomacy in the digital era is undergoing changes, prompting the exploration of new approaches and tools. This bachelor's thesis is dedicated to the study of artificial intelligence technologies for virtual diplomacy. In Chapter I, analyzing the current trends in information and communication technologies, the work identifies the opportunities and challenges they pose for virtual diplomacy. In Chapter 1, I explore what the concept of “virtual diplomacy” is and the terms related to it. In Section II, I explore what artificial intelligence is, the main legal acts that help regulate its use, and the tools that automate virtual diplomacy. Section III describes my analytical research. I conducted an expert survey among IT professionals and conducted a SWOT analysis, which was followed by a TOWS analysis. This work led me to the following conclusions: in analyzing the development of virtual diplomacy through the prism of artificial intelligence, I identified the advantages of such technologies as process automation, expanding opportunities for communication and interaction between countries, and speed of decision-making. It was found that the integration of artificial intelligence in virtual diplomacy can help improve the efficiency of diplomatic processes and provide a deeper understanding of complex international relations.
Artificial Intelligence Technologies for Virtual Diplomacy
Keywords: 6.291.00.02; дипломатія; штучний інтелект; дослідження; аналіз; міжнародні відносини; технології; diplomacy; artificial intelligence; research; analysis; international relations; technology