Підвищення рівня утилізації СО2 має стати реальністю на ланах України - Пономаренко, С. П.; Грицаєнко, З. М.; Анішин, Л. А.; Дацько, Л. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Ukraine has a large ability to improve the CO2 utilization using high technologies in agriculture – cereals growing using Ukrainian growth regulators. They are applied both for presowing seed treatment and crop spraying together with modern herbicides and other plant-protecting agents. Theexperimental experience of theBiologyDepartment of the Uman NationalUniversity ofHorticulture (Dr. of agriculture, ProfessorHrytsayenkoZ.M.) showed that combined use of growth regulators with morethan 15herbicides ofleading companies allows to increaseleaf surfaceof basic cereals by15-17%andchlorophyll content by 7-26%. Itpromotes increase in productivity, improving of soilmicrobiological properties,allowsto degraderesidualpesticides incrop productiondue toactivation ofredoxsystems inplant cellsand preservethe geneticfeatures of variety andhybrid. The analysisof calculationsof CO2utilizationin crop cultivationusingplant growth regulators on15.5 millionhectares and availability of production potential of growth regulatorsBiolan, Radostim, Stimpo, RegoplantgiveUkrainea uniqueability for solving of problemsraised bythe Kyoto Protocol. В Україні існує великий резерв по підвищенню утилізації СО2 за рахунок використання високих технологій в аграрному секторі при вирощуванні зернових культур із використанням українських регуляторів росту як для допосівної обробки насіння так і обприскування посівів спільно із сучасними гербіцидами та іншими засобами захисту рослин. Як показує експериментальний досвід кафедри біології Уманського національного університету садівництва під керівництвом доктора с.г. наук, професора Грицаєнко З.М., спільне застосування регуляторів росту з більше ніж 15 гербіцидів провідних компаній світу дозволяє на 15-17% збільшити листову поверхню рослин основних зернових культур та підвищити вміст хлорофілів на 7-26%. Це сприяє підвищенню врожаю, покращенню мікробіологічного стану грунтів, дозволяє деструктувати залишкові пестициди в продукції рослинництва завдяки активізації окислювально-відновлювальних систем клітин рослин і зберегти генетичні спроможності сорту і гібриду. Проведений аналіз розрахунків утилізації СО2 при вирощуванні зернових культур з використанням регуляторів росту рослин на 15,5 млн. гектарів і наявність виробничого потенціалу по виробництву регуляторів росту Біолан, Радостим, Стимпо, Регоплант надає Україні унікальний резерв для вирішення проблем, поставлених Кіотським протоколом. В Украине существует весомый резерв повышения утилизации СО2 за счет использования высоких технологий в аграрном секторе при выращивании зерновых культур с использованием украинских регуляторов роста как при предпосевной обработке семян, так и опрыскивании посевов совместно с современными гербицидами и другими средствами защиты растений. Как показывает экспериментальный опыт Кафедры биологии Уманского национального университета садоводства под руководством доктора с.х. наук, профессора Грицаенко З.М., совместное применение регуляторов роста с более 15 гербицидов ведущих компаний позволяет на 15-17% увеличить листовую поверхность растений основных зерновых культур и повысить содержание хлорофилла на 7-26%. Это способствует повышению урожая, улучшению микробиологического состояния почв, позволяет деструктировать остаточные пестициды в продукции растениеводства, благодаря активизации окислительно-восстановительных систем клеток растений, и сохранить генетические способности сорта и гибрида. Проведенный анализ расчетов утилизации СО2 при выращивании зерновых культур с использованием регуляторов роста растений на 15,5 млн. гектаров и наличие производственного потенциала по производству регуляторов роста Биолан, Радостим, Стимпо, Регоплант дают Украине уникальный резерв для решения проблем, поставленных Киотским протоколом.