Дизайн кінно-спортивного клубу "Прованс" у м. Чернівці - Жидик, Валерія Леонідівна; Zhydyk, Valeriia Leonidivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Бакалаврська робота представляє проєктну пропозицію інтер'єрів центру кінно-спортивного клубу «Прованс» у м. Чернівці. Цей проєкт має на меті відійти від застарілих рішень, пропонуючи унікальний простір, де інноваційні дизайнерські підходи поєднуються з функціональністю та естетикою кінного спорту. Створення затишної та водночас практичної атмосфери в рецепції, конюшні та кафе забезпечується інтеграцією сучасних матеріалів та естетичних рішень, що сприяє гармонійному симбіозу комфорту, безпеки та відпочинкової функції, пропонуючи новий рівень дозвілля та реабілітації. Для досягнення поставленої мети в першому розділі були розглянуті теми: дослідження історії кінних ферм, визначення особливостей проектування кінно-спортивних клубів, аналіз існуючих вітчизняних та зарубіжних комплексів, дослідження можливостей клубу, розробка концептуальних планувальних рішень, аналіз стилістичних напрямків, аналіз вимог до дизайну об'єкта, а також вивчення іпотерапії як засобу лікування та реабілітації, включаючи її вплив на дітей з аутизмом. У другому розділі було проаналізовано особливості функціонування та художньо-образні характеристики існуючого кінно-спортивного комплексу, включно з основними об'єктами, пішохідними потоками, стилем, озелененням та освітленням, а також зони догляду за кіньми та розташування інвентарю. Детально розглянуто та проаналізовано українські аналоги і закордонні зразки кінно-спортивних центрів. Виявлено їхні переваги та 4 недоліки, що слугувало основою для формування конкретних пропозицій щодо поліпшення функціональності та естетики простору. Третій розділ включає в себе розробку дизайн-проєкту центру кінно- спортивного комплексу «Прованс», що включає стилістичне та предметне наповнення рецепції, конюшні та кафе. Проєкт виконано із застосуванням сучасних дизайнерських рішень, що поєднують комфорт, безпеку та функціональність, а також з урахуванням державних норм та стандартів для спортивних та рекреаційних споруд. Результатом четвертого, та останнього, розділу є розроблена економічна складова, а саме складений кошторис вартості даного проєкту.

This Bachelor's thesis presents a design proposal for the interiors of the "Provence" Equestrian Club in Chernivtsi. This project aims to move away from outdated solutions by offering a unique space where innovative design approaches combine with the functionality and aesthetics of equestrian sport. The creation of a cozy yet practical atmosphere in the reception, stable, and cafe is ensured by integrating modern materials and aesthetic solutions, fostering a harmonious symbiosis of comfort, safety, and recreational functions, thus offering a new level of leisure and rehabilitation. To achieve the stated goal, the first chapter covered topics such as: research into the history of equestrian farms, identification of specific design features for equestrian clubs, analysis of existing domestic and foreign complexes, 5 investigation of the club's potential services, development of conceptual planning solutions, analysis of stylistic directions, analysis of design requirements for the facility, and the study of hippotherapy as a method of treatment and rehabilitation, including its impact on children with autism. The second chapter analyzed the functional features and artistic-figurative characteristics of the existing equestrian complex, including its main facilities, pedestrian flows, style, landscaping, and lighting, as well as horse care areas and equipment storage. Ukrainian and foreign examples of equestrian centers were thoroughly reviewed and analyzed. Their advantages and disadvantages were identified, serving as a basis for formulating specific proposals for improving the functionality and aesthetics of the space. The third chapter includes the development of the design project for the "Provence" Equestrian Complex, encompassing the stylistic and material content of the reception, stable, and cafe. The project was executed using modern design solutions that combine comfort, safety, and functionality, while also adhering to state norms and standards for sports and recreational facilities. The fourth and final chapter presents the economic component, specifically the cost estimate for this project.
Design of the equestrian sports club "Provence" in Chernivtsi
Keywords: 6.022.03.03; кінно-спортивний комплекс; дизайн інтер’єру; іпотерапія; рецепція; конюшня; стійло; кафе; спортивні комплекси; equestrian complex; interior design; hippotherapy; reception; stable; stall; cafe; sports complexes