Інформаційна система управління кондитерськими замовленнями - Василик, Юлія Миколаївна; Vasylyk, Yuliia Mykolaivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Роздрібна торгівля є однією з фундаментальних галузей економіки, що забезпечує потреби населення в продуктах харчування. Суть цього виду комерції полягає в укладанні ринкової угоди, де з одного боку виступає продавець із товарною пропозицією, а з іншого – покупець із купівельним попитом. Торгівля, будучи важливим джерелом фінансових надходжень, відіграє ключову роль у формуванні та підтримці фінансової стабільності держави. Серед численних представників роздрібної торгівлі особливе місце займають кондитерські магазини. Їх існує велика кількість, і всі вони функціонують в умовах жорсткої конкуренції. Для оптимізації своїх бізнес-процесів та полегшення роботи, особливо в частині прийому онлайн-замовлень, ці магазини активно використовують різноманітні інформаційні системи. Основною метою сучасних інтернет-магазинів є автоматизація робочих процесів, характерних для традиційних торгових точок. Це досягається шляхом впровадження системи онлайн-оформлення замовлень, яка представляє собою комплексну інформацію, що включає перелік обраних споживачем товарів, можливість здійснення онлайн-транзакцій для оплати та надання необхідних даних для доставки. Важливим аспектом процесу оформлення замовлення є збір мінімально необхідної інформації про користувача, що дозволяє уникнути зайвого ризику для його персональних даних. Зібрані дані покупців можуть зберігатися в базі даних магазину для подальшої взаємодії в рамках обраної бізнес-моделі, яка може бути орієнтована як на стимулювання повторних покупок, так і на одноразову обробку замовлення [1]. В епоху цифрових технологій платіжна система в Інтернеті є невід'ємним елементом електронної комерції. Вона являє собою складний механізм проведення фінансових розрахунків між різними суб'єктами – бізнес-організаціями, кінцевими споживачами та фінансовими установами – в процесі купівлі-продажу різноманітних товарів та послуг через глобальну мережу Інтернет. Саме ефективно функціонуючі платіжні системи забезпечують можливість створення повноцінних онлайн-магазинів у форматі зручних та інтерактивних веб-додатків [2]. Сьогодні веб-сайт перестав бути просто інформаційною візитівкою компанії. Він трансформувався в потужний маркетинговий інструмент, здатний залучати нових клієнтів та, як наслідок, збільшувати прибуток підприємства. Крім того, враховуючи сучасні світові тенденції та зміну споживчої поведінки, значна частина населення віддає перевагу здійсненню покупок продуктів або послуг через Інтернет. Це відкриває перед кондитерськими магазинами нові можливості для підтримки своєї конкурентоздатності, отримання стабільного доходу та проведення глибокого й структурованого аналізу власного розвитку та ринкових позицій. Об’єкт дослідження даної роботи – це процес функціонування сучасного інтернет-магазину, що надає користувачам можливість вибору інгредієнтів кондитерських виробів, оформлення та онлайн-оплати замовлень, а також організації їхньої доставки. Предметом дослідження є сукупність методів проектування та технологій впровадження інформаційної системи, яка забезпечує повний цикл взаємодії з клієнтом при виборі інгредієнтів та доставці кондитерських виробів. Метою дослідження є всебічний аналіз існуючої інформації та розробка ефективної інформаційної системи, що оптимізує процес вибору інгредієнтів та доставки кондитерських виробів для кінцевих споживачів. Результатом цієї бакалаврської кваліфікаційної роботи стала розроблена інформаційна система, що охоплює весь процес від вибору кондитерських виробів за їхнім складом до їхньої оплати в режимі онлайн та подальшої доставки за вказаною адресою. Для успішної реалізації поставленої мети було проведено ретельний аналітичний огляд різноманітних літературних джерел та актуальних інтернет-ресурсів, що безпосередньо стосуються обраної тематики. Крім того, було здійснено комплексний системний аналіз об’єкта дослідження, проведено аналіз та обґрунтований вибір необхідних програмних засобів для розробки системи, а також розроблено економічне обґрунтування доцільності впровадження створеної інформаційної системи в практику роботи кондитерського магазину.

Retail trade stands as a cornerstone of the economy, fulfilling the population's needs for food products. This form of commerce fundamentally involves a market agreement where a seller presents a product offering and a buyer expresses purchasing demand. Serving as a vital source of financial revenue, trade plays a pivotal role in establishing and maintaining the economic stability of a nation. Among the numerous representatives of retail trade, confectionery stores hold a significant position. These establishments exist in large numbers, all operating within a competitive market. To optimize their business processes and streamline operations, particularly in managing online orders, these stores actively employ a variety of information systems. The primary objective of modern online stores is to automate the workflows characteristic of traditional brick-and-mortar establishments. This is achieved through the implementation of online order processing systems, which encompass comprehensive information including the list of goods selected by the consumer, the capability for online payment transactions, and the provision of necessary delivery details. A crucial aspect of the order placement process is the collection of only the minimally required user information, thereby mitigating unnecessary risks to their personal data. The collected customer data can be stored in the store's database for subsequent interaction within the chosen business model, which may focus on encouraging repeat purchases or processing orders on a one-time basis [1]. In the era of digital technologies, the online payment system is an indispensable component of electronic commerce. It constitutes a complex mechanism for conducting financial settlements between various entities – business organizations, end consumers, and financial institutions – during the buying and selling of diverse goods and services via the global Internet network. Effectively functioning payment systems are precisely what enable the creation of fully operational online stores in the format of user-friendly and interactive web applications [2]. Today, a website has evolved beyond being merely an informational brochure for a company. It has transformed into a potent marketing tool capable of attracting new customers and, consequently, increasing the enterprise's profits. Furthermore, considering current global trends and shifts in consumer behavior, a significant portion of the population prefers to make purchases of products or services via the Internet. This opens up new opportunities for confectionery stores to maintain their competitiveness, secure a stable income, and conduct in-depth and structured analyses of their own development and market positions. The object of study in this work is the operational process of a contemporary online store that provides users with the ability to select ingredients for confectionery products, place and pay for orders online, as well as arrange for their delivery. The subject of study comprises the collection of design methodologies and implementation technologies for an information system that ensures a complete customer interaction cycle in the selection of ingredients and delivery of confectionery products. The aim of the study is a comprehensive analysis of existing information and the development of an effective information system that optimizes the process of ingredient selection and delivery of confectionery products for end consumers. The result of this bachelor's qualification work is the developed information system that encompasses the entire process from the selection of confectionery products based on their ingredients to their online payment and subsequent delivery to the specified address. For the successful realization of the set goal, a thorough analytical review of various literary sources and relevant Internet resources directly related to the chosen topic was conducted. In addition, a comprehensive system analysis of the object of study was performed, an analysis and justified selection of the necessary software tools for system development were carried out, and an economic feasibility study for the implementation of the created information system into the practice of a confectionery store was developed.
Confectionery order management information system
Keywords: 6.126.00.01; інформаційна система; електронна комерція; інтернет-магазин; кондитерські вироби; система онлайн-платежів; information system; electronic commerce; online store; confectionery products; online payment system