Exploiting Response Surface Methodology (RSM) as a Novel Approach for the Optimization of Phenolics and Antioxidant Activity of Date Palm Fruit - Hachani, Soumaya; Boukhalkhal, Sarah; Ahmed, Ziyad Ben; Harrat, Mohamed; Artur M. S. Silva; Yousfi, Mohamed (Видавництво Львівської політехніки, 2010)
За допомогою факторного плану Бокса-Бенкена досліджено вплив трьох незалежних змінних – часу, температури та співвідношення розчинник-тверда речовина на очисну активність фенолів, флавоноїдів і 2,2-дифеніл-1-пірилгідразилу (DPPH) та зниження антиоксидантної активності йону міді (CUPRAC) метанольних екстрактів фінікових плодів. Аналіз поверхні відгуку показав, що оптимальні параметри ультразвукової екстракції, які максимізували відповіді, становили 30 хв, 298 K і 74,4 мл/г. За допомогою методу ультра-високоефективної рідинної хроматографії і тандемної мас-спектрометрії (UHPLC-DAD-MS/MS) за оптимальних умов визначено орієнтовні характеристики 11 фенольних сполук. Експериментально доведено, що кількість і антиоксидантна активність фенольних сполук відповідають прогнозованим значенням, що вказує на придатність моделі та успіх методології поверхні відгуку для оптимізації умов ультразвукової екстракції.

The Box-Behnken design was used to investigate the effect of three independent variables – time, temperature and solvent-to-solid ratio on the responses of total phenolics, total flavonoids, 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) scavenging activity and cupric ion reducing antioxidant capacity (CUPRAC) of date fruit methanolic extracts. Response surface analysis showed that the optimal ultrasound extraction parameters that maximized the responses were 30 min, 298 K and 74.4 ml/g. Under optimum conditions, UHPLC-DAD-MS/MS was used to tentatively characterize 11 phenolic compounds. The experimental values for the quantification of phenolic compounds and antioxidant activity are in accordance with the predicted values, indicating the suitability of the model and the success of response surface methodology in optimizing the ultrasound extraction conditions.
Використання методології поверхні відгуку як новітнього підходу до оптимізації вмісту фенолів та антиоксидантної активності плодів фінікової пальми
Keywords: плоди фінікової пальми; поліфеноли; ультразвукова екстракція; методологія поверхні відгуку; антиоксидантна активність; UHPLC-DAD-MS/MS; date fruit; polyphenols; ultrasound extraction; response surface methodology; antioxidant activity; UHPLC-DAD-MS/MS