Правові наративи гармонізації термінології у сфері спільного інвестування: компаративний аналіз законодавства України та права Європейського Союзу - Софінська, Ірина; Пукавський, Юрій; Sofinska, Iryna; Pukavskyi, Yurii (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
У статті автори розглядають основні аспекти гармонізації законодавства України у сфері спільного інвестування з правом Європейського Союзу, враховуючи застосування Директиви 2009/65/ЄС (UCITS) та Директиви 2011/61/ЄС (AIFMD). Особливу увагу автори звертають на проблематику термінологічної (не)відповідності, оскільки відмінність у тлу- маченні ключових понять може ускладнювати (передусім відтерміновувати) імплемен- тацію європейських норм у сфері спільного інвестування у національну правову систему. На сьогодні проблематика правового регулювання у сфері спільного інвестування набуває нового значення, стає об’єктом наукового зацікавлення дослідників по всьому світу, однак дослідження правової природи інвестиційно-зорієнтованих відносин українськими науков- цями фрагментарні та спорадичні. У 2025 році сучасний період інвестиційно-зорієнтованих відносин характеризується істотним скороченням обсягів державного фінансування та переходом до інтенсивного залучення інвестиційних коштів як фізичних, так і юридичних осіб. У статті автори розглянули основні підходи до перекладу та адаптації термінології, які застосовані в нормативних актах ЄС. У статті обґрунтовано, що (вже зараз на етапі оголошеного початку переговорів про вступ у ЄС та поступового виконання acquis communautaire) Україні важливо не лише узгодити термінологію та провести лінґвістичну екс- пертизу чинного законодавства, а й забезпечити відповідність правових механізмів за- гальноєвропейським стандартам регулювання спільного інвестування. У підсумку зроб- лено висновки про потребу поступового удосконалення термінологічної (лінґвістичної та правничої) гармонізації національного законодавства у сфері спільного інвестування, зо- крема за допомогою уніфікації перекладів та адаптації нормативно-правових актів до європейських стандартів.

In the article, the authors consider the main aspects of harmonizing Ukrainian legislation in the field of collective investment with European Union law, taking into account the application of Directive 2009/65/EU (UCITS) and Directive 2011/61/EU (AIFMD). The authors pay special attention to the issue of terminological (in)conformity, since the difference in the interpretation of key concepts may complicate (primarily delay) the implementation of European norms in the field of collective investment in the national legal system. Today, the issue of legal regulation in the field of joint investment is gaining new significance and is becoming an object of scientific interest for researchers worldwide; however, Ukrainian scholars’ research into the legal nature of investment-oriented relations is fragmentary and sporadic. In 2025, the current period of investment-oriented relations is foreseen by a significant reduction in the volume of state funding and a transition to the intensive attraction of investment funds from individuals and legal entities. In the article, the authors considered the main approaches to the translation and adaptation of terminology used in EU regulations. The article substantiates that (already at the stage of the announced start of negotiations on accession to the EU and the gradual implementation of the acquis communautaire) it is important for Ukraine not only to harmonize terminology and conduct a linguistic examination of the current legislation, but also to ensure the compliance of legal mechanisms with European-wide standards for regulating collective investment. As a result, conclusions were drawn about the need for gradual improvement of terminological (linguistic and legal) harmonization of national legislation in the field of joint investment, in particular through the unification of translations and adaptation of regulatory legal acts to European standards.
Legal narratives of harmonization of terminology in the field of collective investment: comparative analysis of Ukrainian legislation and European Union law
Keywords: гармонізація законодавства; інститути спільного інвестування; публічні компанії; свобода руху капіталу; право Європейського Союзу; регламенти; директиви; legislative harmonization; collective investment undertakings; public undertakings; freedom of movement of capital; European Union law; regulations; directives; 347; 336.7