Організування логістичних процесів ТОВ "Львівська Чоколяда" - Калашник, Наталія Олегівна; Kalashnyk, Nataliia Olehivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Калашник Н.О., Костюк О.С. (керівник). Організування логістичних процесів ТОВ "Львівська Чоколяда". Бакалаврська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів. 2025. Розширена анотація. Організування логістичних процесів підприємства передбачає оптимізацію транспортування, складування та іншої логістичної діяльності з метою забезпечення доставки продукції у потрібний час і в потрібне місце. Логістика виступає сполучною ланкою між постачальником, виробництвом і кінцевим споживачем. До неї належать усі операції, пов’язані з переміщенням, зберіганням та обробкою товарів. Організація ефективної логістики дозволяє знизити витрати на доставлення, скоротити строки виконання замовлень і підвищити рівень обслуговування клієнтів [1, 4, 6]. Принципом є інтеграція функцій управління ланцюгом постачання на всіх етапах логістичного процесу. Наголошується на системних зв’язках між наявними ресурсами, внутрішніми логістичними потоками і рівнем задоволення споживчого попиту. Оптимізація логістики пов’язана з впровадженням цифрових технологій, автоматизації обліку, а також аналітичного планування логістичних рішень [2, 3, 5]. Основним показником, що визначає ефективність логістичних процесів підприємства, є час обробки замовлення — від моменту його отримання до готовності до відвантаження. Чим коротшим є цей період, тим вищим є рівень організації логістики. До інших важливих показників належать точність обліку запасів, своєчасність постачань, ефективне використання складських площ і рівень транспортних витрат [2, 5]. Використання сучасних інформаційних систем, гнучке планування маршрутів доставки та забезпечення температурного контролю особливо актуальні для харчової продукції. Організація логістики на ТОВ «Львівська Чоколяда» базується на принципі FIFO, що дозволяє ефективно керувати запасами 5 продукції з обмеженим терміном придатності. Разом з тим існує потреба в подальшій цифровізації логістичних процесів та розширенні партнерства з логістичними операторами [1, 3, 6]. Актуальність теми роботи полягає у необхідності дослідження підходів до сучасної організації логістичних процесів на виробничих підприємствах України в умовах економічної нестабільності та зростаючого рівня ризиків. Об’єктом дослідження є логістичні процеси українських підприємств у сучасних умовах. Предмет дослідження — організація логістичних процесів на ТОВ «Львівська Чоколяда». Метою дослідження є вивчення та вдосконалення логістичних процесів на прикладі діяльності ТОВ «Львівська Чоколяда» з урахуванням сучасних умов господарювання, впливу воєнного стану та необхідності підвищення ефективності маршрутів, постачання, виробництва, збуту, логістики відходів і системи контролю безпечності. У результаті дослідження було здійснено всебічний аналіз логістичної системи підприємства, зокрема поточних маршрутів доставки, складської та транспортної логістики, інтеграції ІТ-рішень і охорони праці. Запропоновано оптимізований маршрут доставки, який дозволив скоротити протяжність доставки на 3 км. Це забезпечило економію ресурсів та скорочення витрат. Розраховано коефіцієнт ефективності логістичної діяльності підприємства, що підтвердив позитивний вплив запропонованих змін на економічні показники компанії. Теоретичною основою виступають праці вітчизняних науковців у галузі логістики та управління ланцюгами постачань. Інформаційною базою дослідження є фінансова та статистична звітність підприємства ТОВ "Львівська Чоколяда" за 2022-2024рр., внутрішні документи компаній, нормативно-правові акти, науково-методична, навчальна література, наукові публікації та Інтернет-ресурси за темою роботи. 6 Методи дослідження: економічний аналіз, системний підхід, графічна візуалізація оптимальних маршрутів, моделювання логістичних рішень, визначення показників ефективності.

Kalashnyk N.O., Kostiuk O.S. (supervisor). Organization of Logistics Processes at LLC "Lvivska Chokolada". Bachelor’s Qualification Thesis. – Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2025. Extended abstract. The organization of a company's logistics processes involves the optimization of transportation, warehousing, and other logistics activities to ensure that products are delivered at the right time and to the right place. Logistics acts as a connecting link between the supplier, production, and the end consumer. It includes all operations related to the movement, storage, and handling of goods. Efficient logistics management allows for the reduction of delivery costs, shorter order fulfillment times, and improved customer service levels [1, 4, 6]. The core principle is the integration of supply chain management functions across all stages of the logistics process. Emphasis is placed on the systemic connections between available resources, internal logistics flows, and the level of consumer demand satisfaction. Logistics optimization is closely linked to the implementation of digital technologies, automation of accounting systems, and analytical planning of logistics decisions [2, 3, 5]. The key indicator that determines the effectiveness of a company’s logistics processes is the order processing time — from the moment the order is received until it is ready for shipment. The shorter this period, the higher the level of logistics organization. Other important indicators include inventory accuracy, timely deliveries, efficient use of warehouse space, and the level of transportation costs [2, 5]. The use of modern information systems, flexible route planning, and temperature control are especially relevant for food products. Logistics at LLC "Lvivska Chokolada" is organized according to the FIFO principle, which allows for effective management of products with limited shelf life. At the same time, there is a need for further digitalization of logistics processes and expanded cooperation with logistics operators [1, 3, 6]. 8 The relevance of this study lies in the need to explore modern approaches to the organization of logistics processes at Ukrainian manufacturing enterprises under conditions of economic instability and increasing risk levels. The object of the study is the logistics processes of Ukrainian enterprises in modern conditions. The subject of the study is the organization of logistics processes at LLC "Lvivska Chokolada". The purpose of the study is to examine and improve the logistics processes based on the activities of LLC "Lvivska Chokolada", considering current economic conditions, the impact of martial law, and the need to increase the efficiency of routes, supply, production, distribution, waste logistics, and safety control systems. As a result of the study, a comprehensive analysis of the enterprise's logistics system was conducted, including current delivery routes, warehousing and transport logistics, IT integration, and occupational safety. An optimized delivery route was proposed, reducing the travel distance by 3 km. This led to resource savings and cost reduction. The logistics efficiency coefficient of the enterprise was calculated, confirming the positive impact of the proposed changes on the company’s economic indicators. The theoretical basis of the research is formed by the works of Ukrainian scholars in the fields of logistics and supply chain management. The information base of the study includes financial and statistical reports of LLC "Lvivska Chokolada" for 2022–2024, internal company documents, legal and regulatory acts, academic and methodological literature, scientific publications, and online resources on the topic. Research methods: economic analysis, systems approach, graphical visualization of optimal routes, and logistics decision modeling.
Organizing logistics processes of "Lvivska Choсkolyada" LLC
Keywords: 6.073.00.00; логістика; організація логістики; транспортування; склад; постачання; оптимізація; ТОВ «Львівська Чоколяда»; logistics; logistics organization; transportation; warehouse; supply; optimization; LLC "Lvivska Chokolada". 9