Моделювання роботи кранів на магістральних газопроводах - Сінчук, Ю.; Притула, Н.; Притула, М. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2010)
Проаналізовано моделі роботи кранів при їх закритті та відкритті. Робота крану представляється як зміна площі прохідного перетину трубопроводу за часом. Досліджено газодинамічні процеси в області зміни площі перетину та вплив параметрів методу знаходження на його стійкість. Досліджено нестаціонарну модель роботи крану і побудовано різницеву схему, що забезпечує стійке знаходження розподілу параметрів газодинамічних процесів. The models of work of taps is analysed at their closing and opening. Tap operation is represented as change of the area of crossing of the pipeline through passage on time. It is investigated gazo-dynamic processes in the field of change of the crossing area and influence of parametres of a method on its stability. The non-stationary model of еap operation is offered and the difference scheme which provides a finding of distribution of parametres gazodynamic processes is investigated.