Kinetic regularities of copper ions adsorption by natural zeolite - Sabadash, Vira; Mylanyk, Oksana; Matsuska, Oksana; Gumnitsky, Jaroslaw (Lviv Politechnic Publishing House, 2017)
Експериментально досліджено кінетику адсорбції йонів купруму природним цеолітом в апараті з механічним перемішуванням. Встановлено наявність двох областей поглинання: зовнішньодифузійної та внутрішньо- дифузійної. Для зовнішньодифузійної області підтверджено залежність коефіцієнта масовіддачі від числа обертів мішалки та описано цю залежність критеріальним рівнянням. Для внутрішньодифузійної області наведено рівняння, за допомогою якого визначено ефективний коєфіцієнт внут- рішньої дифузії.

The kinetics of copper ions adsorption by natural zeolite has been investigated in the apparatus with mechanical stirrer. The presence of external diffusion and pore diffusion area was established. For the external diffusive area, the dependence of mass transfer coefficient on stirrer rotation speed was confirmed; the dependence was described using a criterial equation. For the pore diffusion area, the equation is adduced by means of which the effective coefficient of pore diffusion was calculated.
Кінетичні закономірності адсорбції йонів купруму природним цеолітом
Keywords: адсорбція; купрум; цеоліт; кінетика; перемішування; зовнішня дифузія; внутрішня дифузія; adsorption; copper; zeolite; kinetics; stirring; external diffusion; pore diffusion