Типографіка слоганів у комерційній рекламі на теренах України - Мер’є, Ольга; Галишич, Руслан; Внукова, Софія; Merie, Olha; Halyshych, Ruslan; Vnukova, Sofiia (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Введено в науковий обіг фактологічні та аналітичні матеріали про типографіку слоганів у комерційній рекламі на теренах України у 2020-х роках. Тема актуальна, позаяк, реклама – двигун сучасної торгівлі в галузі виробництва товарів та надання послуг, то ж розробка вдалого рекламного слогана є базовою потребою для розвитку бренду будь-якого підприємства. Проте, незважаючи на швидкий розвиток графічного дизайну в Україні, на сьогоднішній день існує незначна кількість наукових досліджень в сфері типографіки шрифтів при розробці слоганів в комерційній рекламі. Зокрема, в науковій літературі досі відсутні рекомендації щодо розробки типографіки слоганів у рекламі, зокрема, комерційній. Тому, метою даної публікації – є висвітлення теоретичних матеріалів, котрі заповнять цю прогалину. Проаналізовано особливості типографіки, як інструменту вирішення функціональних та естетичних аспектів у дизайні рекламної продукції. На основі досліджень оцінено вплив рекламних слоганів, розглянуто застосування різних шрифтових моделей. Ґрунтуючись на отриманих даних, в результаті було винесено найбільш часто використовувані та візуально виразні методи, які практикуються в типографіці слоганів на теренах України. Виявлено, що більшість респондентів: звертають увагу на комерційну рекламу, проте, нейтрально відносяться до будь-якого інструменту реклами і купують товар, покладаючись лише на власну оцінку його якості, тому, рідко піддаються рекламному впливу. Водночас, 95% опитуваних знають, що таке слоган і вважають, що несвідомо деякі з слоганів реклами впливали на покупку товару. Більшість респондентів звертають увагу на написання текстів і, зокрема, на самі шрифти, проте, увагу саме типографіці слоганів приділяють менше половини осіб, при цьому більшість опитуваних погоджується з твердженням, що правильно підібрані шрифти в слоганах комерційної реклами впливають на настрої споживачів. Встановлено, що більшість респондентів надали перевагу: поєднанню в комерційній рекламі обох складових: і вдалої шрифтової композиції слогана, і цікавого візуального ряду; розташуванню шрифтової композиції слогана вгорі по середині, позаяк, таке композиційне вирішення на їх думку найбільше привертає увагу; розміщенню слогана справа від логотипу, оскільки його легше прочитати з першого разу; гармонійному поєднанню змісту та стилізації шрифту; шрифтам у стилі старослов’янських шрифтових гарнітур і знають, як виглядає шрифт «Рутенія» В. Чебаника; середнім за товщиною шрифтам; лаконічним літерам без засічок і зайвих елементів; шрифтам без засічок, однакової товщини; літерам із сильним нахилом, що близькі до рукописного накреслення; класичному шрифту із засічками Times New Roman; шрифтам нейтрального кольору, чорно-білим, з градаціями сірого; шрифтовій композиції білого кольору на червоному фоні.

Factual and analytical materials on the typography of slogans in commercial advertising in Ukraine in the 2020s have been introduced into scientific circulation. The topic is relevant, because advertising is the engine of modern trade in the field of production of goods and provision of services, and the development of a successful advertising slogan is a basic need for the development of the brand of any enterprise. However, despite the rapid development of graphic design in Ukraine, today there is a small amount of scientific research in the field of typography of fonts in the development of slogans in commercial advertising. In particular, in the scientific literature, there are still no recommendations for the development of the typography of slogans in advertising, in particular, commercial ones. Therefore, the purpose of this publication is to highlight theoretical materials that will fill this gap. The features of typography as a tool for solving functional and aesthetic aspects in the design of advertising products are analyzed. On the basis of research, the influence of advertising slogans was evaluated, the use of different font models was considered. Based on the obtained data, as a result, the most frequently used and visually expressive methods, which are practiced in the typography of slogans on the territory of Ukraine, were brought out. It was found that the majority of respondents: pay attention to commercial advertising, however, they are neutral to any advertising tool and buy a product, relying only on their own assessment of its quality, therefore, they are rarely influenced by advertising. At the same time, 95% of respondents know what a slogan is and believe that unconsciously some of the advertising slogans influenced the purchase of the product. The majority of respondents pay attention to the writing of texts and, in particular, to the fonts themselves, however, less than half of the respondents pay attention to the typography of slogans, while most of the respondents agree with the statement that correctly selected fonts in commercial advertising slogans influence the mood of consumers. It was established that the majority of respondents preferred: a combination of both components in commercial advertising: a successful font composition of the slogan, and an interesting visual series; placement of the font composition of the slogan at the top in the middle, because, in their opinion, such a compositional solution attracts the most attention; placement of the slogan to the right of the logo, as it is easier to read the first time; harmonious combination of content and stylization of the font; fonts in the style of Old Slavic typefaces and know what the «Ruthenia» font of V. Chebanyk looks like; medium-weight fonts; laconic letters without serifs and unnecessary elements; fonts without serifs, of the same thickness; letters with a strong slant, which are close to handwritten drawing; classic font with Times New Roman serifs; fonts of neutral color, black and white, with gradations of gray; font composition of white color on a red background.
Typography of slogans in commercial advertising on the territory of Ukraine
Keywords: типографіка; шрифт; шрифтова графіка; шрифтовий дизайн; графічний дизайн; слоган; типографіка слоганів; комерційна реклама; typography; font; font graphics; font design; graphic design; slogan; slogan typography; commercial advertising; 003 [003.03; 003.07; 003.08; 003.2]; 004.93; 801.7; 766 (477)