Production of Distilled Bitumen from High-Viscosity Crude Oils of Ukrainian Fields - Yarmola, Tetiana; Topilnytskyy, Petro; Gunka, Volodymyr; Tertyshna, Olena; Romanchuk, Viktoria (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Визначено характеристики вихідних нафт та суміші нафт Яблунівського родовища Полтавської області України, для вибору подальших шляхів переробки. Встановлено, що нафти є важкими з високим вмістом сірки, не містять світлих дистилятів, мають високу густину та в’язкість. В статті розглядається можливість одержання дорожніх бітумів з високов’язкої нафти. В результаті розгонки суміші нафт одержано дистиляційний бітум, який відповідає вимогам на бітум дорожній 100/150. Щоб покращити довговічність та стійкість до старіння даного бітуму до нього вводили полімерний модифікатор. Дослідження показали, що додавання модифікатора в кількості 3 % є доцільним та підвищує експлуатаційні характеристики бітуму до марки БМВ 60/90.

The characteristics of initial crudes of Yablunivske field (Poltava, Ukraine) and the properties of blended crudes have been examined to select the ways of their further processing. The crude oils were found to be heavy high-sulfuric oils without light distillates. The possibility of obtaining paving bitumen from blended crudes under study has been considered. Distilled bitumen obtained through distillation of this blend was found to meet the requirements for commercial paving bitumen 100/150. To improve the durability and resistance to aging of resulting bitumen, a polymeric modifier was added. The modifier amount of 3 wt.% was found to be appropriate to improve the operational characteristics of obtained bitumen to those of BMW 60/90 grade.
Одержання дистиляційних бітумів з високов’язких нафт українського родовища
Keywords: нафта високов’язка; бітум дистиляційний; модифікатор; синтетичний віск; high-viscosity crude oil; distilled bitumen; modifier; synthetic wax