Accounting outsourcing as a tool for optimising the company’s activities - Фоміна, Олена Володимирівна; Коломієць, Діана Володимирівна; Fomina, Olena; Kolomiiets, Diana (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
В сучасних умовах мінімізація витрат для суб’єктів господарювання є основною умовою існування на ринку. Одним з інструментів такої мінімізації є ведення бухгалтерського обліку на засадах аутсорсингу. Окрім мінімізації витрат, бухгалтерський аутсорсинг забезпечує правильність ведення бухгалтерського обліку, надає консультації на високому рівні та вберігає від можливих штрафів. Метою роботи було дослідити бухгалтерський аутсорсинг як інструмент оптимізації діяльності суб’єктів за сучасних умов господарювання. У процесі дослідження авторами були використані методи індукції та дедукції, причинно-наслідкового зв’язку, а також табличний та графічний, методи опису та конкретизації, логічного узагальнення. Було сформовано єдине визначення поняття бухгалтерського аутсорсингу, який виявив характерні риси аутсорсингу. Проведений SWOT-аналіз послуг бухгалтерського аутсорсингу продемонстрував бухгалтерський аутсорсинг як дієвий інструмент мінімізації витрат. Визначено, що всі недоліки та загрози можливо усунути при ретельному відборі аутсорсера та підписанні договору. Етапи ведення обліку бухгалтерського аутсорсингу полягають у розробці графіку документообігу, який забезпечить своєчасність при одержанні інформації для замовника та контроль якості наданих послуг. Запропоновано єдину методику визначення економічного ефекту бухгалтерського аутсорсингу, яка враховує недоліки та переваги вже існуючих методик, що дозволить повною мірою врахувати всі економічні, організаційні та управлінські моменти передачі бухгалтерії на аутсорсинг. Основні пропозиції, одержані автором за результатами дослідження, можуть бути використані при веденні бухгалтерського обліку на засадах аутсорсингу. Подальше дослідження проблем аутсорсингу як інструменту оптимізації діяльності підприємств в Україні доцільно спрямувати на розробку нормативно-правових актів для заохочення до прийняття управлінських рішень компаніями стосовно використання бухгалтерського аутсорсингу.

In modern conditions, cost minimisation for business entities is the main condition for existence in the market. One of the tools for such minimisation is outsourcing accounting. In addition to minimising costs, accounting outsourcing ensures the correctness of accounting, provides high-level advice, and protects against possible fines. The purpose of the study was to investigate accounting outsourcing as a tool for optimising the activities of entities in modern business conditions. The study applied methods of induction and deduction, cause-and-effect communication, tabular and graphic methods, description and concretisation, and logical generalisation. A single definition of the concept of accounting outsourcing was developed, which revealed the characteristic features of outsourcing. The SWOT analysis of accounting outsourcing services demonstrated accounting outsourcing as an effective tool for minimising costs. It is determined that all shortcomings and threats can be eliminated with careful selection of an outsourcer and signing a contract. The stages of accounting for accounting outsourcing consist in developing a document flow schedule that would ensure timely receipt of information for the customer and quality control of the services provided. A unified methodology for determining the economic effect of accounting outsourcing is proposed, which considers the disadvantages and advantages of existing methods, which would allow revealing the economic, organisational, and managerial aspects of outsourcing accounting. The main proposals received by the author based on the findings of the study can be used in accounting based on outsourcing. Further study of the problems of outsourcing as a tool for optimising the activities of enterprises in Ukraine should be directed to the development of laws and regulations to encourage companies to make managerial decisions regarding the use of accounting outsourcing.
Бухгалтерський аутсорсинг як інструмент оптимізації діяльності підприємства
Keywords: суб’єкт господарювання; бухгалтерські послуги; SWOT-аналіз послуг; договір; облік; оцінка ефективності; економічний ефект; business entity; accounting services; SWOT analysis of services; contract; accounting; performance evaluation; economic effect; 657.1; 334.012