Police before and during the Russian -Ukrainian war of 2022 - Чистоклетов, Леонтій; Chystokletov, Leontii (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Подано теоретико-правову характеристику сутності діяльності поліції у період її реформування та виокремлення окремих позицій щодо її виконання службових обов’язків у загарбницькій російсько-українській війні. Проведений правовий аналіз основних умов та причин, відповідно до яких було загальмовано якісна реорганізація організаційно-правової сутності поліції. З’ясовано, що основними причинами щодо невиконання програми удосконалення поліції є те, що реформаторськими ідеями, які були спрямовані на оновлення функціонування патрульної поліції, не було охоплено всієї системи її діяльності, насамперед це торкалося слідчо-оперативного персоналу райвідділів з їх недостатньою взаємодією з іншими підрозділами поліції та громадськістю, а також незадовільної переатестації поліцейських, зміст основних положень якої було позбавлено законодавчого закріплення, що призводило до їх масового оскарження та опротестування. Крім вказаних негативних тенденцій, в окремих позиціях поліцією було досягнуто деякі позитивні результати діяльності, спрямовані на реформування окремих спеціальних підрозділів таких як Патрульної служби поліції особливого призначення – здатного нести універсальну професійну службу, починаючи від охоронних поліцейських функцій і закінчуючи проведенням штурмових операцій також Корпусу оперативно-раптової дії, основні завдання якого по’вязані з охороною публічного порядку, евакуацією мирного населення та протидією злочинцям та терористам. Не менш важливим в діяльності поліції є утворення кіберполіції, завдання якого полягає у протидії кіберзлочинам. Досліджуючи діяльність поліції у режимі воєнного стану, починаючи від перших днів повномасштабної російської агресії 2022 року, доведено, що українські правоохоронці разом із Збройними Силами України зухвало дають відсіч злочинному російському нападу, боронячи життя та здоров’я українського населення, відстоюючи територіальну цілісність та незалежність України. Констатовано, що одним із важливих факторів щодо організаційно-правого забезпечення діяльності поліції в період війни є прояви турботи державних органів щодо їх поліпшення матеріального стану. Доведено, що основні положення концепції реформи поліції повинні відповідати реальному стану її ресурсного забезпечення, широкої взаємодії між силами безпеки та оборони, а також пошуку напрямів захисту прав та свободи громадян, суспільства та держави.

The article is devoted to the theoretical and legal characteristics of the essence of the police in the period of its reform and highlighting of certain positions of its official duties performance in the Russian-Ukrainian invasive war. The legal analysis of the main conditions and reasons is carried out according to which the qualitative reorganization of the organizational and legal essence of the police has been slowed down. It is found out that the main reasons for non-implementation of the police improvement program are that the reformist ideas aimed at updating the patrol police functioning did not cover the entire system of its activities, primarily the investigative and operational staff of regional departments and their insufficient interaction with the police units and the public, as well as unsatisfactory re-certification of police officers, the content of the main principles of which was deprived of legislative consolidation, which has led to their mass appeal and protest. ​In addition to these negative trends, the police have achieved some positive results in some positions aimed at reforming certain special units such as the Special Police Patrol Service – capable of universal professional service, ranging from the security police functions to the assault operations and the Rapid Operational Response Unit, the main tasks of which are related to the protection of public order, the evacuation of civilians and countering criminals and terrorists. The formation of cyber police is equally important in the police activity whose task is to combat cybercrime. Studying the police activities in the martial law since the first days of full-scale Russian aggression in 2022, it is proved that Ukrainian law enforcement officers together with the Armed Forces of Ukraine defiantly repel the criminal Russian attack, defending the life and health of the Ukrainians, protecting territorial integrity and independence of Ukraine. ​It is stated that one of the important factors in the organizational and legal support of the police during the war is the concern of state authorities to improve their financial situation. It is proved that the main principles of the police reform concept should correspond to the real state of its resources, broad cooperation between security and defence forces, as well as finding ways to protect the rights and freedoms of the citizens, the society and the state.
Поліція до і в період Російсько-Української війни 2022 року
Keywords: поліція; реформа; корупція; російсько-українська війна; кіберполіція; кіберзлочини; воєнний стан; police; reform; corruption; Russian-Ukrainian war; cyber police; cybercrime; martial law; 351.741 (477)