Підвищення спектральної ефективності OFDM сигналу - Максимюк, Тарас; Думич, Степан (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
В цій роботі ми пропонуємо порівняльний аналіз найсучасніших розробок пов'язаних із ортогональ- ним частотним мультиплексуванням. Дві основні категорії: OFDM/QAM яка полягає у використанні вузькосмугової квадратурно-амплітудної модуляції та прототипу імпульсу прямокутної форми, та OFDM/OQAM яка використовує квадратурно-амплі- тудну модуляцію із зсувом та прототипи імпульсу різноманітної форми. OFDM/QAM може забезпечу- вати високошвидкісний зв'язок та ефективно усувати вплив міжсимвольної інтерференції за рахунок захисного інтервалу, який спричиняє втрати спектральної ефективності і підвищення споживаної потужності. Для досягнення кращої спектральної ефективності, OFDM/OQAM використовує добре сплановані прототипи імпульсу з добрими власти- востями частотно-часової локалізації, що представ- ляє значний інтерес.