Твердотільні термо- і фотоелектричні перетворювачі енергії та сенсорні елементи на основі модифікованих структур телуридів - Дзундза, Богдан Степанович (Національний університет «Львівська політехніка», 2024)
Дисертація присвячена розв’язанню актуальної науково-технічної проблеми модифікації напівпровідникових структур телуридів для створення високоефективних перетворювачів енергії та сенсорів на їх основі, а також побудові спеціалізованих засобів для дослідження їх властивостей. У роботі розглянуто особливості і методи дослідження термоелектричних властивостей напівпровідникових структур, встановлено закономірності термоелектричних властивостей від хімічного складу, структури та технологічних факторів отримання та розроблено високоефективні термоелектричні і фотоелектричні перетворювачі енергії, а також високочутливі сенсори на їх основі. The dissertation is devoted to solving the current scientific and technical problem of modifying telluride semiconductor structures to create highly efficient energy converters and sensors based on them, as well as building specialized tools for researching their properties. The paper examines the peculiarities and methods of researching the thermoelectric properties of semiconductor structures, the regularities of thermoelectric properties from the chemical composition, structure, and technological factors of production, and highly efficient thermoelectric and photoelectric energy converters, as well as highly sensitive sensors based on them.
Solid-state thermo- and photoelectric energy converters and sensor elements based on modified telluride structures
Keywords: термоелектричні властивості, напівпровідникові структури, сенсори, вимірювальна система, електропровідність, розсіювання, імпедансна спектроскопія, фотоелектрика, телуриди, thermoelectric properties, semiconductor structures, sensors, measuring system, electrical conductivity, scattering, impedance spectroscopy, photoelectricity, tellurides; 621.362; 621.383