Державна політика розвитку малого та середнього бізнесу (на прикладі Департаменту економічної політики Львівської обласної державної адміністрації) - Величко, Євгеній Романович; Velychko, Yevhenii Romanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Актуальність дослідження теми про державну політику розвитку малого та середнього бізнесу на прикладі Департаменту економічної політики Львівської обласної державної адміністрації визначається кількома факторами: по-перше, малі та середні підприємства є важливим економічним сегментом, який відіграє ключову роль у забезпеченні економічного зростання, створенні робочих місць та забезпеченні інноваційного розвитку; по-друге, державна політика у цій сфері може відігравати визначну роль у стимулюванні підприємницької активності, наданні фінансової підтримки та консультаційних послуг, спрощенні адміністративних процедур, а також вирішенні інших проблем, з якими стикаються підприємці; по-третє, конкретний приклад дослідження на прикладі Департаменту економічної політики Львівської обласної державної адміністрації дозволяє глибше зрозуміти механізми реалізації державної політики на місцевому рівні, виявити ефективність заходів та ідентифікувати можливість для поліпшення. Основна мета державного регулювання малого та середнього бізнесу полягає у створенні сприятливого середовища для підприємництва та забезпеченні стабільності економіки, як на внутрішньому, так і на міжнародному рівні. Кінцева мета цього процесу полягає у досягненні стійкої вигоди. Оскільки соціально-економічна ситуація в країнах різна, держава використовує конкретні механізми регулювання, які можуть відрізнятися залежно від поставлених завдань та обставин. Для підтримки малого та середнього бізнесу потрібний значний обсяг інвестиційного капіталу Об’єктом дослідження є Департамент економічної політики Львівської обласної державної адміністрації. Предметом дослідження є теоретико-прикладні засади розроблення та обґрунтування державної політики розвитку малого та середнього бізнесу на прикладі Департаменту економічної політики Львівської обласної державної адміністрації. Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи є розроблення та аналіз державної політики розвитку малого та середнього бізнесу на прикладі Департаменту економічної політики Львівської обласної державної адміністрації. Малий та середній бізнес, як загалом, так і у промисловому секторі, функціонують як важливий елемент сучасної ринкової економіки. Він сприяє соціально-економічному прогресу і забезпечують стабільність, допомагаючи у подоланні негативних наслідків структурних змін. Їх гнучкість дозволяє швидко адаптуватися до змін на ринку та активно внести свій внесок у розвиток регіонів. Малий та середній бізнес відіграє важливу роль у суспільстві, оскільки сприяє створенню нових робочих місць та зменшують системні ризики в економіці. У розвинених країнах вони відіграють ключову роль у забезпеченні зайнятості великої кількості працездатного населення. Значення малого та середнього бізнесу у ринковій економіці полягає в тому, що вони задовольняють попит споживачів там, де його потребується. Проаналізовано основні техніко-економічні показники діяльності Департаменту економічної політики Львівської обласної державної адміністрації. Розглянуто ключові зміни, реалізовані на сьогодні державою, для підтримки малого та середнього підприємництва в умовах війни. Розкрито перелік пріоритетних напрямів та інструментів державної політики розвитку сектору малого та середнього бізнесу, серед яких: урегулювання законодавчих прогалин і лібералізація розвитку сектору малого та середнього підприємництва, спрощення доступу і розширення джерел фінансування в процесі відбудови суб’єктів малого та середнього бізнесу, формування інфраструктурного базису для економічного відродження даного сектору. Підтримка держави для суб’єктів малого та середнього бізнесу є дуже ефективним засобом для подолання наслідків війни та стимулювання розвитку у післявоєнний період. Ця підтримка включає фінансову, інформаційну та консультаційну допомогу, а також сприяє розвитку інновацій, науки та промислового виробництва. Державна підтримка також орієнтована на підтримку малих та середніх підприємств, які здійснюють експортну діяльність, і на підвищення кваліфікації управлінських кадрів та підприємців через програми навчання та перепідготовки.

The relevance of research on the topic of state policy for the development of small and medium-sized businesses on the example of the Department of Economic Policy of the Lviv Regional State Administration is determined by several factors: firstly, small and medium-sized enterprises are an important economic segment that plays a key role in ensuring economic growth, creating jobs and ensuring innovative development; secondly, state policy in this area can play a significant role in stimulating entrepreneurial activity, providing financial support and consulting services, simplifying administrative procedures, as well as solving other problems faced by entrepreneurs; thirdly, a specific case study based on the example of the Department of Economic Policy of the Lviv Regional State Administration allows for a deeper understanding of the mechanisms of state policy implementation at the local level, to identify the effectiveness of measures and to identify opportunities for improvement. The main goal of state regulation of small and medium-sized businesses is to create a favorable environment for entrepreneurship and ensure the stability of the economy, both domestically and internationally. The ultimate goal of this process is to achieve sustainable benefits. Since the socio-economic situation in countries is different, the state uses specific regulatory mechanisms that may differ depending on the tasks and circumstances. A significant amount of investment capital is required to support small and medium-sized businesses. The object of the study is the Department of Economic Policy of the Lviv Regional State Administration. The subject of the study is the theoretical and applied principles of developing and justifying the state policy for the development of small and medium-sized businesses on the example of the Department of Economic Policy of the Lviv Regional State Administration. The purpose of the bachelor's qualification work is to develop and analyze the state policy for the development of small and medium-sized businesses based on the example of the Department of Economic Policy of the Lviv Regional State Administration. Small and medium-sized businesses, both in general and in the industrial sector, function as an important element of the modern market economy. It promotes socioeconomic progress and provides stability, helping to overcome the negative consequences of structural changes. Their flexibility allows them to quickly adapt to changes in the market and actively contribute to the development of regions. Small and medium-sized businesses play an important role in society, as they contribute to the creation of new jobs and reduce systemic risks in the economy. In developed countries, they play a key role in ensuring the employment of a large number of working population. The importance of small and medium-sized businesses in a market economy is that they satisfy consumer demand where it is needed. The main technical and economic indicators of the Department of Economic Policy of the Lviv Regional State Administration were analyzed. The key changes implemented by the state to support small and medium-sized enterprises in wartime are considered. The list of priority directions and tools of the state policy for the development of the small and medium-sized business sector has been disclosed, including: regulation of legislative gaps and liberalization of the development of the small and medium-sized business sector, simplification of access and expansion of sources of financing in the process of reconstruction of small and medium-sized business entities, formation of an infrastructure base for the economic revival of this sector. State support for small and medium-sized business entities is a very effective means of overcoming the consequences of the war and stimulating development in the post-war period. This support includes financial, informational and advisory assistance, as well as promoting the development of innovation, science and industrial production. State support is also aimed at supporting small and mediumsized enterprises that carry out export activities, and at improving the qualifications of managerial personnel and entrepreneurs through training and retraining programs.
State policy for the development of small and medium-sized businesses (on the example of the Department of Economic Policy of the Lviv Regional State Administration)
Keywords: 6.281.00.00; малий та середній бізнес; держава; державна політика; воєнний час; втрати; релокація; підтримка; напрями відновлення. Список використаної літератури 1. Василець Н. М. Наукові підходи до розвитку малого бізнесу в умовах війни. Науково-освітній інноваційний центр суспільних трансформацій: колективна монографія; 2022; 110–121. URL:https://doi.org/10.54929/monograph-02-2022-01- 08 2. Грищенко І.М.; Ковтун Т.Ю. Державна підтримка бізнесу у воєнний час. Вчені записки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського. Серія: Публічне управління та адміністрування. 2022. Т. 33(72); № 2. С. 29-36. DOI: https://doi.org/10.32838/TNU-2663-6468/2022.2/06. 3. Гук О. Сомова Є. Вітчизняний бізнес в умовах війни. Бізнес; інновації; менеджмент: проблеми та перспективи: збірник тез доповідей ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції; Київ; 6 грудня 2022. С. 44-45. 4. Гуменюк М.М.; Шпикуляк О.Г.; Неміш Д.В.; Шеленко Д.І. Інституціоналізація державної підтримки розвитку малого аграрного підприємництва в умовах воєнного стану: регіональний аспект. Вісник аграрної науки. 2023. № 11. С. 67-76. DOI: https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202311-09. 5. Мірошник М.В.; Літвиненко М.В. Застосування новітніх технологій маркетингу у практиці власного бізнесу під час воєнного стану в Україні. Міжнародний науковий журнал «Інтернаука». Серія: Економічні науки. 2023. № 9(2). С. 29-37. DOI: https://doi.org/10.25313/2520-2294-2023-9-8919; small and medium business; state; state policy; wartime; losses; relocation; support; recovery directions