Бухгалтерський облік основних засобів у ТОВ «Буд компані ЛТД» - Шмега, Анастасія Ігорівна; Shmeha, Anastasiia Ihorivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єктом даного дослідження виступає система бухгалтерського обліку основних засобів. Предметом є особливості організації, методичного забезпечення та аналізу обліку основних засобів у ТОВ «Буд компані ЛТД». Мета роботи полягає у вивченні теоретичних засад, чинної нормативно-правової бази, а також організаційно-методичних аспектів обліку та аналізу основних засобів на прикладі ТОВ «Буд компані ЛТД». Системний і достовірний облік ОЗ забезпечує не лише точне відображення вартості активів, але й створює інформаційну базу для прийняття ефективних управлінських рішень. Вчасне прийняття правильних управлінських рішень щодо відтворення ОЗ базується саме на аналітичній обробці даних обліку [1, с. 27], а недостатній рівень достовірності та своєчасності інформації про операції щодо використання ОЗ перешкоджає прийняттю конструктивних управлінських рішень» [2]. Ефективність використання ОЗ залежить від правильного їх визнання та достовірної оцінки, що дає змогу робити правильні висновки щодо майнового стану та приймати обґрунтовані управлінські рішення» [3]. Результати дослідження. Облік основних засобів ґрунтується на системному нормативному регулюванні: П(С)БО 7, План рахунків, Методичних рекомендаціях і податковому законодавстві, що разом формують єдину методологічну базу. За звітний період ТОВ «Буд Компані ЛТД» продемонструвало суттєве покращення фінансових результатів. Значне зростання доходів від реалізації продукції свідчить про активне розширення обсягів будівництва, а зменшення собівартості – про ефективніше використання ресурсів. Хоча операційні витрати зросли, це пов’язано з розширенням діяльності та підвищенням цін на виконувані роботи. Важливим досягненням стало те, що підприємство подолало збитковість попереднього року і вийшло на прибуткову діяльність. Покращення показників 5 рентабельності свідчить про більш ефективне управління активами та фінансами. Загалом, компанія значно зміцнила свою фінансову стійкість і підвищила ефективність господарювання. За аналізований період загальна сума основних засобів ТОВ «Буд компані ЛТД» зросла майже на 52%. У зв’язку з оновленням найбільше збільшилися машини та обладнання, у зв’язку з новим будівництвом та реконструкцію будівлі та споруди зросли майже вдвічі, вартість транспортних засобів зменшилась через списання. Загалом спостерігається позитивна тенденція до оновлення та інвестицій у господарську діяльність ТОВ «Буд компані ЛТД». Документальне оформлення обліку основних засобів забезпечується актами приймання, списання, інвентаризаційними описами та картками, які забезпечують контроль і точність даних. Своєчасне та правильне формування документів ТОВ «Буд компані ЛТД» дозволяє уникнути порушень і підвищує довіру до фінансової інформації. Облік ТОВ «Буд компані ЛТД», ведеться через систему бухгалтерських рахунків, узагальнює інформацію про вартість, знос та залишкову вартість основних засобів. Облік сприяє контролю над активами, формуванню звітності та прийняттю управлінських рішень щодо їх ефективного використання, модернізації чи вибуття.

The object of this study is the accounting system for fixed assets. The subject is the peculiarities of organization, methodological support, and analysis of fixed assets accounting at LLC "Bud Company LTD." The purpose of the work is to study the theoretical foundations, current regulatory framework, as well as organizational and methodological aspects of accounting and analysis of fixed assets using LLC "Bud Company LTD" as a case study. Systematic and reliable fixed assets accounting ensures not only accurate reflection of asset value but also creates an information base for effective managerial decision-making. Timely and correct management decisions regarding fixed assets reproduction are based on analytical processing of accounting data [1, p.27], whereas insufficient reliability and timeliness of information about fixed assets operations hinder constructive management decisions [2]. The efficiency of fixed assets use depends on their correct recognition and reliable valuation, which allows making accurate conclusions about the property status and substantiated managerial decisions [3]. Research Results Fixed assets accounting is based on systematic regulatory frameworks: Ukrainian Accounting Standard (UAS) 7, Chart of Accounts, Methodical Recommendations, and Tax Legislation, which together form a unified methodological base. During the reporting period, LLC "Bud Company LTD" demonstrated significant improvement in financial results. The considerable growth in revenue from product sales indicates active expansion of construction volumes, while the decrease in cost of goods sold reflects more efficient resource use. Although operating expenses increased, this relates to expanded activities and higher prices for services performed. A key achievement was overcoming losses from the previous year and reaching profitability. Improved profitability indicators indicate more effective management of assets and 7 finances. Overall, the company substantially strengthened its financial stability and improved economic efficiency. Over the analyzed period, the total fixed assets value of LLC "Bud Company LTD" increased by almost 52%. Due to renewal, machinery and equipment increased the most, while buildings and structures nearly doubled due to new construction and reconstruction. The value of vehicles decreased due to write-offs. Overall, a positive trend of renewal and investment in the company’s economic activities is observed. Documentation of fixed assets accounting is ensured by acceptance and disposal acts, inventory descriptions, and cards, which provide control and data accuracy. Timely and correct document preparation by LLC "Bud Company LTD" helps avoid violations and increases trust in financial information. Accounting at LLC "Bud Company LTD" conducted through a system of accounting accounts, summarizes information on cost, depreciation, and residual value of fixed assets. The accounting supports asset control, reporting formation, and managerial decision-making regarding their efficient use, modernization, or disposal.
Accounting of fixed assets based on the example of LLC «Bud Company LTD»
Keywords: 6.071.00.00; основні засоби; класифікація; оцінка; амортизація; первісна вартість; облікова політика; fixed assets; classification; valuation; depreciation; initial cost; accounting policy