On properties of solutions for Fokker–Planck–Kolmogorov equations - Мединський, І. П.; Medynsky, I. P. (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
У статтi висвiтлюється зв’язок мiж дифузiйними процесами i диференцiальними рiвняннями з частинними похiдними параболiчного типу. Зроблено акцент на вироджених параболiчних рiвняннях з дiйсними коефiцiєнтами. Цi рiвняння є узагальненням класичного рiвняння дифузiї з iнерцiєю Колмогорова. Такi рiвняння природно розглядати як рiвняння Фоккера–Планка–Колмогорова для вiдповiдних вироджених дифузiйних процесiв. Фундаментальний розв’язок задачi Кошi для рiвняння Фоккера–Планка–Колмогорова визначає густину перехiдних iмовiрностей вiдповiдного дифузiйного процесу. Сформульовано умови на коефiцiєнти рiвняння за яких iснує класичний фундаментальний розв’язок задачi Кошi i доведено ряд його основних властивостей, а також наведено застосування фундаментального розв’язку до дослiдження коректної розв’язностi задачi Кошi.

In the paper, we illuminate the connection between diffusion processes and partial differential equations of parabolic type. The emphasis is on degenerate parabolic equations with real-valued coefficients. These equations are the generalization of the classical Kolmogorov equation of diffusion with inertia, which may be treated as Fokker–Planck–Kolmogorov equations for the corresponding degenerate diffusion processes. A fundamental solution of the Cauchy problem for Fokker–Planck–Kolmogorov equation determines the transition probabilities to the corresponding diffusion process. The conditions on the coefficients under which there exists the classical fundamental solution are formulated. The basic properties of fundamental solutions are proved. The application of the fundamental solution to the investigation of correct solvability for the Cauchy problem is presented.
Про властивості розв’язків рівнянь Фоккера–Планка–Колмогорова
Keywords: дифузiйний процес; перехiдна ймовiрнiсть процесу; рiвняння Фоккера–Планка–Колмогорова; вироджене параболiчне рiвняння; фундаментальний розв’язок; задача Кошi; diffusion process; transition probability to a process; Fokker–Planck–Kolmogorov equation; degenerate parabolic equation; fundamental solution; Cauchy problem; 35K15; 35K65; 60J60