Маркетинг у формуванні конкурентоспроможності ТОВ "Швидкий світ" - Гуда, Максим Ростиславович; Huda, Maksym Rostyslavovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Конкурентоспроможність підприємства – це доволі складне поняття, при трактуванні якого існують різні точки зору [1], а при її визначенні може використовуватися значна кількість методик [2, 3]. У формуванні та підвищенні конкурентоспроможності підприємства на ринку важливу роль відіграє його маркетингова діяльність [4, с. 65; 5, с. 92]. Об’єкт дослідження – конкурентоспроможність та маркетингова діяльність ТОВ "Швидкий світ". Предмет дослідження – теоретико-методичні засади щодо визначення конкурентоспроможності підприємства, ролі у ній маркетингової діяльності підприємства. Мета дослідження: дослідження ринку вантажних перевезень України, маркетингової діяльності та конкурентоспроможності на ньому ТОВ "Швидкий світ", обґрунтування пропозицій щодо її підвищення, передусім через використання інструментів маркетингу. Результати дослідження. Протягом 2024 р. транспортна галузь України характеризувалася суттєвим прогресом у сфері вантажних перевезень та модернізації своєї інфраструктури. На ринку автомобільних вантажних перевезень України та Львівської обл. існує конкуренція. ТОВ "Швидкий світ" є одним з провідних логістичних операторів Львівської обл. Основною складовою асортименту його послуг є послуги вантажних перевезень, у яких значну частку займають міжнародні перевезення. ТОВ "Швидкий світ" акцентує свою увагу на своєчасності та точності доставки вантажів, підвищенні рівня обслуговування клієнтів. З метою пошуку клієнтів та підтримання з ними контактів ТОВ "Швидкий світ" використовує транспортні біржі і платформи. Проте на досліджуваному підприємстві не приділяється необхідна увага використанню різних 5 інструментів просування послуг, у нього відсутній сайт. Для більш ґрунтовного розроблення напрямів підвищення конкурентоспроможності ТОВ "Швидкий світ" визначено її рівень та встановлено, що для підвищення конкуренто-спроможності йому рекомендовано збільшити автопарк та відповідно кількість працівників, створити офіційний сайт та відновити сторінку у соцмережі Facebook, створити сторінки в соцмережах LinkedIn та Instagram.

The competitiveness of an enterprise is a rather complex concept, in the interpretation of which there are different points of view [1], and a significant number of methods can be used for its determination [2, 3]. In the formation and improvement of the competitiveness of an enterprise in the market, its marketing activities play an important role [4, p. 65; 5, p. 92]. Study object – the study is the competitiveness and marketing activities of Shvydkyy Svit Ltd. Scope of research – the study is the theoretical and methodological principles for determining the competitiveness of an enterprise, the role of the marketing activities of the enterprise in it. Goal of research: research of the freight transportation market of Ukraine, marketing activities and competitiveness of Shvydkyy Svit Ltd on it, substantiation of proposals for its improvement, primarily through the use of marketing tools. The research findings. During 2024, the transport industry of Ukraine was characterized by significant progress in the field of freight transportation and modernization of its infrastructure. There is competition in the road freight market of Ukraine and the Lviv region. Shvydkyy Svit Ltd is one of the leading logistics operators in the Lviv region. The main component of its range of services is freight transportation services, in which international transportation occupies a significant share. Shvydkyy Svit Ltd focuses on the timeliness and accuracy of cargo delivery, increasing the level of customer service. In order to find customers and maintain contact with them, Shvydkyy Svit Ltd uses transport exchanges and platforms. However, the enterprise under study does not pay due attention to the use of various tools for promoting services, it does not have a website. For a more thorough development of areas for increasing the competitiveness of Shvydkyy Svit Ltd, its level was determined and it was 7 established that in order to increase its competitiveness, it is recommended to increase the fleet and, accordingly, the number of employees, create an official website and restore the page on the Facebook social network, create pages on the LinkedIn and Instagram social networks.
Marketing in the formation of competitiveness at Shvydkyy Svit Ltd
Keywords: 6.075.00.00; конкурентоспроможність підприємства; маркетингова діяльність; ринок вантажних перевезень; автотранспортне підприємство; функція споживчої корисності; competitiveness of the enterprise; marketing activities; freight market; motor transport enterprise; consumer utility function