Проблеми притягнення до кримінальної відповідальності за державну зраду в умовах війни в Україні - Бундз, Ростислав; Підгородецька, Оксана; Bundz, Rostyslav; Pidhorodetska, Oksana (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Повномасштабне вторгнення рф створило нові проблеми, пов’язані з державною зрадою. Питання державної зради є актуальним в умовах сьогодення, адже воно завжди залишається важливим для забезпечення національної безпеки, суверенності та недоторканності держави. Державна зрада є серйозною злочинною діяльністю, що може мати колосальні наслідки для майбутнього держави. У статті розкрито недоліки у законодавстві, пов’язані з недостатньо ефективною системою регулювання, реалізації та виконання покарань, проведено дослідження та аналіз проблеми притягнення до кримінальної відповідальності за державну зраду в умовах війни в Україні. Акцентується увага на питаннях справедливого судового процесу, прав захисту обвинувачених та дотримання міжнародних норм права. У статті розглядається правовий статус та визначення державної зради в українському законодавстві, а також подано статистику розглядів справ державної зради під час повномасштабного вторгнення російської федерації. У статті виокремлено актуальні проблеми притягнення до кримінальної відповідальності за державну зраду в умовах війни в Україні, яка загрожує національній безпеці держави – особливості та проблеми реалізації. Важливим аспектом є визначення, які конкретно дії можуть вважатися державною зрадою і які інтереси держави порушуються. Проблематика державної зради може стати предметом політичних маніпуляцій і переслідувань. Державі необхідно максимально забезпечити справедливого покарання тих громадян України, що вчиняють кримінальні правопорушення проти національної безпеки України в умовах воєнного часу. Влада повинна забезпечити належну охорону національної безпеки та здатність ефективно реагувати на загрози. Українське законодавство потребує подальшої роботи над вдосконаленням визначення та застосування поняття державної зради, а також забезпечення правових гарантій для захисту громадян від можливих зловживань.

The full-scale invasion of the Russian Federation created new problems related to treason. The issue of treason is relevant in today's conditions, because it always remains a place for ensuring national security, sovereignty and inviolability of the state. Treason is a serious criminal activity that can bring colossal consequences for the future state. The article reveals shortcomings in the legislation associated with an insufficiently effective system of regulation, implementation and execution of punishments, research and analysis of the problems of criminal prosecution for treason in the conditions of war in Ukraine is carried out. Attention is focused on the issues of a fair trial, rights of protection of plaintiffs and compliance with international legal norms. The article examines the legal status and definition of treason in Ukrainian legislation, as well as statistics on the consideration of treason cases during the full-scale invasion of the Russian Federation. The article highlights the current problems of criminal prosecution for treason in the conditions of the war in Ukraine, which threatens the national security of the state - peculiarities and problems of implementation. . An important aspect is the determination of which specific actions can be considered treason and which interests of the state are violated. The issue of treason can become the subject of political manipulation and persecution. The state needs to maximally ensure the fair punishment of those citizens of Ukraine who commit criminal offenses against the national security of Ukraine in wartime conditions. The authorities must ensure adequate protection of national security and the ability to effectively respond to threats. Ukrainian legislation needs further work on improving the definition and application of the concept of treason, as well as providing legal guarantees to protect citizens from possible abuses.
Problems of prosecuting criminal responsibility for treason in the conditions of war in Ukraine
Keywords: державна зрада; війна; кримінальна відповідальність; національна безпека; treason; war; criminal liability; National security; 343.322