Koval, IrynaStarchevskyy, Volodymyr2020-12-302020-12-302020-01-242020-01-24Koval I. Gas Nature Effect on the Destruction of Various Microorganisms Under Cavitation Action / Iryna Koval, Volodymyr Starchevskyy // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Vol 14. — No 2. — P. 264–270.https://ena.lpnu.ua/handle/ntb/55790Досліджено знезараження води від бактерій роду Diplococcus, S.lutea, B.cereus, Ps.fluorescens та дріжджів Sacch.cerevisiae за одночасної дії газ/УЗ як мікроорганізми, які були визначені в природних та стічних водах в домінуючій кількості. Встановлені відносні ряди ефективного руйнування клітин під дією газ/УЗ. Найбільша ефективність знищення мікроорганізмів було досягнуто під дією Ar/УЗ, порівняно з Не/УЗ, СО2/УЗ і О2/УЗ що пояснюється властивостями газу, здатними впливати на сонохімічну активність.The disinfection of water from Diplococcus, S.lutea, B.cereus, and Ps.fluorescens bacteria types and the yeast Sacch.cerevisiae via the joint action of gas/US has been investigated. The investigated microorganisms were identified in natural water and wastewater in dominant amounts. The relative ranges of effective cell destruction by combined gas/US action have been established. The most efficient microorganism destruction has been obtained using Ar/US compared to Не/US, СО2/US and О2/US and is accounted for by those gas properties able to affect sonochemical activity.264-270enкавітаціягазводамікроорганізмируйнуванняcavitationgaswatermicroorganismdestructionGas Nature Effect on the Destruction of Various Microorganisms Under Cavitation ActionВстановлення ефективної природи газу на руйнування різних мікроорганізмів під дією кавітаціїArticle© Національний університет “Львівська політехніка”, 2020© Koval I., Starchevskyy V., 20207doi.org/10.23939/chcht14.02.264Koval I. Gas Nature Effect on the Destruction of Various Microorganisms Under Cavitation Action / Iryna Koval, Volodymyr Starchevskyy // Chemistry & Chemical Technology. — Lviv : Lviv Politechnic Publishing House, 2020. — Vol 14. — No 2. — P. 264–270.